18-01-2021

Στο πλάι των προσφύγων οι πολίτες των Ιωαννίνων

Σε διήμερο κοινωνικής δράσης αναδείχτηκε το Σαββατοκύριακο στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο, καθώς εκδηλώσεις ανθρωπισμού και αλληλεγγύης έδωσαν ένα χαμόγελο.

Στο κέντρο της Φιλιππιάδας, τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πρέβεζας μοίρασαν δωράκια σε όλα τα προσφυγόπουλα και στη συνέχεια έπαιξαν μαζί τους, χόρεψαν και ζωγράφισαν. Παράλληλα, η ποδοσφαιρική οργάνωση Πρέβεζας «Αλληλεγγύη» έδωσε στους υπευθύνους της δομής μπάλες για τα παιδιά, τις οποίες πήραν οι μεγαλύτεροι για να διοργανώσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς.

Οι πολίτες των Ιωαννίνων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ανθρωπισμού και συγκέντρωσαν ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα για τους πρόσφυγες στον Κατσικά. Η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας έγινε οργανωμένα από τον δήμο στις σκηνές, ανάλογα με τις ανάγκες που είχαν καταγραφεί. Κάποιοι πρόσφυγες βρήκαν σε τσέπες από μπουφάν ένα μικρό χρηματικό βοήθημα που τους έδωσαν «αθόρυβα» οι πολίτες. Ωστόσο, από το κέντρο στον Κατσικά έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από 300 πρόσφυγες και μετανάστες, είτε γιατί θέλησαν να μεταβούν στην Ειδομένη ή την Αθήνα, είτε γιατί δεν τους ικανοποιούσαν οι συνθήκες διαβίωσης, όπως υποστήριξαν. Επίσης, τρεις οικογένειες προσφύγων νοίκιασαν σπίτια, ενώ, όπως έγινε γνωστό, κάποιοι Γιαννιώτες προσφέρονται να φιλοξενήσουν οικογένειες με παιδιά στα σπίτια τους.

Η ΕΡΤ Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τις δομές Προσφυγικό Φόρουμ Αλληλεγγύης Ιωαννίνων και Πίνδος Περιβαλλοντική, ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης εκδήλωσης ανθρωπισμού, αύριο στις 20:30, στην αίθουσα «Δημήτρης Χατζής». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», με αφορμή τα 25 χρόνια από τη δημιουργία της, ενώ παράλληλα, θα συγκεντρωθούν είδη για τις ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ήπειρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ