18-01-2021

“Ναι” Κουρουμπλή στην απόδοση στους Δήμους ποσοστού από τις εισπράξεις αρχαιολογικών χώρων

Αποδεκτή έγινε από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, η πρόταση του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννη Στεφανάκη, να αποδίδεται στους δήμους ένα ποσοστό από τις εισπράξεις των εισιτηρίων που εκδίδονται στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε, καθώς οι δήμοι είναι αρμόδιοι για την καθαριότητα, οδοποιία, αλλά και για την ευρύτερη εύρυθμη λειτουργία της περιοχής όπου βρίσκονται οι αρχαιότητες.

Το θέμα συζητήθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του Υπουργού στο Ηράκλειο και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του δήμου Οροπεδίου, την πρόταση του κ. Στεφανάκη επικρότησαν όλοι οι Δήμαρχοι του νησιού που στα διοικητικά τους όρια φιλοξενούνται οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι από όπου το Υπουργείο Πολιτισμού εισπράττει πόρους από τα εισιτήρια που κόβονται από τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

«Να αναλάβουμε μαζί πρωτοβουλία για να αποκτούν έσοδα οι δήμοι από τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής τους. Για παράδειγμα τα έσοδα από το Δικταίον Άντρον, με τους περίπου 250.000 επισκέπτες ετησίως, πηγαίνουν όλα στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Αναστηλώσεων χωρίς να διατίθεται ούτε ένα ευρώ στον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου που είναι υποχρεωμένος για την ευρύτερη λειτουργία, καθαριότητα του χώρου, για την οδοποιία, την προβολή κ.α.» επισήμανε μεταξύ άλλων στον Yπουργό ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακή Ένωση Κρήτης στη Λότζια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, απαντώντας ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανέφερε ότι, αποδέχεται την πρόταση του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου για να αποκτήσουν οι δήμοι ποσοστό επί των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων, και θα εισηγηθεί θετικά για να αποφασίσουν σχετικά τα συναρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Στην τοποθέτησή του, μάλιστα, ο Δήμαρχος, Γιάννης Στεφανάκης, επισήμανε στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και άλλα θέματα που αφορούν στους περιφερειακούς-ορεινούς δήμους. Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ο κ. Στεφανάκης ήταν η άμεση πρόσληψη προσωπικού στους ορεινούς και περιφερειακούς Δήμους (μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες ΑΣΕΠ, με μετακλητούς).

Επίσης ζήτησε την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μονιμοποίηση του προσωπικού που πραγματικά σώζει ζωές.

Ακόμη αναφέρθηκε στη θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα σε Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων σημειώνοντας ότι ο αριθμός των δήμων αυτών ανά την Ελλάδα ανέρχεται στους 81, δηλαδή το ένα τέταρτο των δήμων της χώρας και χωρίς γενικό γραμματέα δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία διοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ