22-04-2021

Γιορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Συνοδική Θεία Λειτουργία, με αφορμή την εορτή της Α’ Κυριακής των Νηστειών, όταν και εορτάζεται σε όλη την Ορθοδοξία η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό της Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Σάμου Ευσέβιος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Καστορίας Σεραφείμ, Λαρίσης Ιγνάτιος, Νικαίας Αλέξιος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Φλωρίνης Θεόκλητος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Άρτης Ιγνάτιος, Σερρών Θεολόγος και Σιδηροκάστρου Μακάριος και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέγνωσε, κατά το έθιμο, το Σύμβολο της Πίστεως, παρουσία μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, πρέσβεων των ορθόδοξων κρατών, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους κόσμου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Η σημερινή εορτή της Ορθοδοξίας συνδέει τη Θεολογία με την Ιστορία και δείχνει τη διαφοροποίησή της από τον δυτικό ορθολογισμό και τον ανατολικό μυστικισμό. Η Ορθόδοξη Θεολογία είναι μια σταθερή δύναμη στον σύγχρονο μεταβαλλόμενο και ανισόρροπο κόσμο με τις σκληρές ιδεολογίες και με τους μισαλλόδοξους φανατισμούς».

Προ της λήξης της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων το 843.

Το μεσημέρι, ακολούθησε το παραδοσιακά καθιερωμένο νηστίσιμο γεύμα, το οποίο παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και της δωδεκαμελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, παρουσία της υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη και του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Θεοδόση Πελεγρίνη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ