13-04-2021

Έφτασαν οι πρώτοι 330 πρόσφυγες στο Κουτσόχερο Λάρισας – Αναμένονται άλλοι 600

Στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο του νομού Λαρίσης, έχουν μεταφερθεί από χθες 330 πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν με πούλμαν από το λιμάνι του Πειραιά.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος βοσκότοπος, αλλά πια είναι ανοιχτή -πλην προσωρινή- δομή φιλοξενίας, θα μείνουν 330 πρόσφυγες (με 157 μικρά παιδιά) προερχόμενοι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και τον Λίβανο.

Οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου ξεκίνησαν πριν από 10 ημέρες και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στο πλαίσιο του σχεδιασμού του διυπουργικού Συντονιστικού Κέντρου, το οποίο θέλει τη φιλοξενία περίπου 2.000 προσφύγων. Έτσι λοιπόν τις επόμενες μέρες αναμένονται άλλοι 600 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πρώτο κύμα των προσφύγων υποδέχθηκαν χθες, συνεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων που σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. έκαναν την καταγραφή και παράλληλα παρέδωσαν εξοπλισμό που θα διευκολύνει την παραμονή τους στις 213 σκηνές που έχουν στηθεί μέχρι σήμερα, με τη συνδρομή επίσης εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού.

Εξοπλισμός όπως ράντζα, κουβέρτες, υπνόσακοι και αδιάβροχα που διατίθενται από τον Στρατό, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ κλιμάκιο εθελοντών ιατρών βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο Κουτσόχερο, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και των Κοινωνικών Ιατρείων για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Παράλληλα συνεργεία της Διοίκησης Μηχανικού της 1ης Στρατιάς σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρία «ΤΕΡΝΑ» εργάζονται για την ολοκλήρωση των υποδομών, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑΛ ολοκληρώνουν επίσης την εγκατάσταση των δικτύων τους, τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες ενώ κατασκευάσθηκε και δίκτυο αποχέτευσης.

Να σημειωθεί πως τη διοικητική ευθύνη για τη λειτουργία του Κέντρου στο Κουτσόχερο θα έχει ανώτερος αξιωματικός της 1ης Στρατιάς, την ευθύνη για την ασφάλεια θα έχει η ΕΛ.ΑΣ., ενώ – σε αυτή τη φάση – οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αναλάβουν τη σίτιση των προσφύγων. Στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα συνδράμουν εθελοντές γιατροί (παιδίατρος, γεν. ιατρός, παθολόγος και γυναίκα – γυναικολόγος) με πρωτοβουλία του ΙΣΛ και του Κοινωνικού Ιατρείου, ενώ η 5η ΥΠΕ εγκατέστησε στον χώρο κινητή μονάδα υγείας.

Μάνδρα
Στον χώρο βρέθηκε χθες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Λάρισας Γ. Λαμπρούλη προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ενώ με την άφιξη των πρώτων προσφύγων στην είσοδο του πρώην στρατοπέδου βρέθηκαν και ορισμένοι κάτοικοι της Μάνδρας.

Όπως είναι γνωστό από κατοίκους των γύρω κοινοτήτων επισημαίνεται το θέμα της ασφάλειας, ενώ χθες τέθηκαν και επί μέρους θέματα όπως για παράδειγμα της επαρκούς υδροδότησης της κοινότητας.

«Ρόκα»
Υπενθυμίζεται ότι στη «ΡΟΚΑ», από την Πέμπτη 10 Μαρτίου, φιλοξενούνται άλλοι 394 πρόσφυγες. Στον καταυλισμό της πρώην κλωστοϋφαντουργίας καταγράφονται ήδη οι πρώτες αντιρρήσεις προσφύγων και μεταναστών στο ενδεχόμενο μεταφοράς τους στο κέντρο του Κουτσοχέρου με αφορμή και την «επικρατούσα» άποψη ότι πρόκειται για στρατόπεδο.

Με τον Δήμο Λαρισαίων να αποσαφηνίζει την «ανάγκη τήρησης της αρχικής δέσμευσης» ότι δηλαδή «όλοι οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στη δομή του Κουτσοχέρου, εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες» αντί να λειτουργούν δυο χώροι.

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης
Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι, στην πλατεία Ταχυδρομείου από την Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης στους μετανάστες διοργανώθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης, κινητοποίηση που ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσεων κατά του ρατσισμού.

Μέλη της Πρωτοβουλίας επισήμαναν ότι «παλεύουμε το κακό στη ρίζα του, τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που γεννούν την προσφυγιά. Δεν αφήνουμε τους πρόσφυγες σε συνθήκες εγκλεισμού. Παλεύουμε ενάντια στους φράχτες, για σύνορα ανοιχτά, για ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση. Για όσους θέλουν να μείνουν απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ελευθερία.

Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά», για να προσθέσουν ότι «μόνο αν θεωρείς τους ανθρώπους απορρίμματα τους πετάς έτσι. Συντονιζόμαστε μόνο με την κοινωνία που έβγαλε στην επιφάνεια, παρά τα κηρύγματα μίσους και τις θεωρίες συνωμοσίας, καταχωνιασμένα μεν αλλά όχι τελικά σβησμένα, αντανακλαστικά αλληλεγγύης».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου «Τόπος Αλληλεγγύης», συγκέντρωση που ολοκληρώθηκε με πορεία διαμαρτυρίας.

Πηγή: eleftheria.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ