15-04-2021

“Ανοίξτε τα σύνορα, είμαστε άνθρωποι!”

Με κεντρικό σύνθημα το «Ανοίξτε τα σύνορα σας παρακαλούμε, είμαστε άνθρωποι, έχουμε δικαιώματα», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους στην Πλατεία Βικτωρίας με τις σχεδόν 50 αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, που πραγματοποίησαν την κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η αγωνία τους ήταν τόσο μεγάλη που η πορεία ενώ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι, οι χιλιάδες Αφγανοί και Ιρανοί που ξεκίνησαν από το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά δεν περίμεναν ούτε λεπτό. Περίμεναν μόνον να τελειώσει το θεατρικό που «έστησε» η ομάδα «Τα μπαλόνια της αγάπης», που χάρισε χρωματιστά μπαλόνια στα προσφυγόπουλα, έπαιξε μουσική και τραγούδησε μαζί τους. «Στο τέλος κάναμε όλοι μια τεράστια αγκαλιά για να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε ένα. Είμαστε όλοι ενωμένοι είτε είμαστε πρόσφυγες είτε όχι» τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας, Θανάσης Παπαστάθης.

Με πλακάτ στα χέρια, με τα μωρά τους στην αγκαλιά και κυρίως αποφασιστικότητα περπάτησαν από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι τη Βουλή φωνάζοντας ότι θέλουν να φύγουν. «Δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ. Είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Είμαι σίγουρος» δήλωνε με πείσμα ένας Αφγανός διαδηλωτής. Στο πλευρό τους φώναζε κι ένα νεαρό ζευγάρι από το Βερολίνο που έτυχε να κάνει ολιγοήμερες διακοπές στην Αθήνα και θέλησε να διαμαρτυρηθεί μαζί με τους πρόσφυγες. «Ακούσαμε για την πορεία και δεν το σκεφτήκαμε καθόλου. Είναι απαράδεκτο να μην αφήνουν τους ανθρώπους να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Το αρνητικό βέβαια είναι ότι διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες στην πορεία. Περιμέναμε να δούμε περισσότερους» δήλωσε η νεαρή Γερμανίδα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η πορεία πέρασε από την πλατεία Ομονοίας και όταν έφτασε στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές για λίγα λεπτά σταμάτησαν μπροστά στην Βουλή φωνάζοντας δυνατά «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά».

Τελευταίος σταθμός ήταν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας. «Από την ελληνική κυβέρνηση ζητάμε να ανοίξει διόδους στον Έβρο για να μπορούν να περνάνε από κει οι πρόσφυγες για να σταματήσουν να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο, αλλά και να σταματήσει να ευθυγραμμίζεται με το σύνολο της αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο επικεφαλής του «Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών» Θανάσης Κούρκουλας και σχολίασε την μαζική συμμετοχή των προσφύγων στην πορεία. «Χθες το βράδυ το κλίμα που επικρατούσε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν κλίμα απογοήτευσης. Αυτό τους έκανε μάλλον πιο δυνατούς και αποφασιστικούς».

Δίπλα στους πρόσφυγες, περπατώντας και συνομιλώντας μαζί τους βρέθηκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι ««είναι μια πορεία προς τιμήν της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού, αποτελεί μια κραυγή αγωνίας των ανθρώπων που δοκιμάζονται τα πιο θεμελιώδη δικαιώματά τους, αυτά που αποτελούν και θεμελιώδες κεκτημένο το κοινωνικό κράτος δικαίου και της οικουμενικής απόφασης λαών και κρατών να προστατεύουν χωρίς διακρίσεις τις ανθρώπινες υπάρξεις».

Σχολιάζοντας την χθεσινή συμφωνία τόνισε ότι «είναι μια ντροπιαστική συμφωνία, αποτελεί όνειδος και για την Ε.Ε. και για την ελληνική κυβέρνηση, να συνοψίζει την υπαναχώρηση από τα πιο πολύτιμα κεκτημένα σε επίπεδα διεθνούς δικαίου, σε επίπεδο διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε επίπεδο διαδικασιών προστασίας του δικαιώματος στο άσυλο. Αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι οι σημερινές κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει να γκρεμίσουν τις βάσεις και το έδαφος επί του οποίου χτίστηκε αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση και να ακυρώσουν όλες τις αξίες και τους συμβολισμούς που μας κάνουν ανθρώπους».

Λίγες ώρες αργότερα η πορεία επέστρεψε στην πλατεία Βικτωρίας κι από κει οι περισσότεροι γύρισαν ξανά στα κέντρα υποδοχής, όπου φιλοξενούνται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ