16-05-2021

Κούλουμα με χαρταετούς για τους πρόσφυγες στο Ελληνικό

Παραδοσιακά κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα διοργάνωσαν η Κοινωνική Κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος”, ο Σύλλογος Σενεγαλέζων στην Αθήνα και πλήθος αλληλέγγυων με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Ελληνικό, κι έτσι όλοι πήραν μια γεύση της Καθαράς Δευτέρας.

Παράλληλα, πρόσφυγες και αλληλέγγυοι χόρεψαν στους ρυθμούς αφρικανικού συγκροτήματος και τα παιδιά, με ζωγραφισμένα πρόσωπα και ντυμένα αποκριάτικα, έπαιζαν τριγύρω. Χαρταετοί σηκώθηκαν στο συννεφιασμένο ουρανό, ενώ ο κόσμος παρά το τσουχτερό κρύο και τον αέρα, περίμενε υπομονετικά να σερβιριστεί το φαγητό έξω από την αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου.

Εντυπωσιακή παραμένει η συνεισφορά του κόσμου που συνεχώς φέρνει τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, παιχνίδια για τους πρόσφυγες. «Ο κόσμος έρχεται με διάφορα πράγματα και ενώ τους λέμε “αφήστε τα εδώ και θα τα τακτοποιήσουμε εμείς”, θέλουν να κάτσουν και να βοηθήσουν, δεν φεύγουν», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αλληλέγγυα Μαίρη Ηλιάδη. Ο Τζακ, 24 χρονών από την Αγγλία, βρίσκεται εδώ και τρεις βδομάδες στην Ελλάδα με την ολλανδική οργάνωση “Μπόουτφλιχτελιγκ” (Bootvluchteling). Πρώτα στην πλατεία Βικτωρίας, μετά στο λιμάνι του Πειραιά, τώρα στο Ελληνικό. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια προσφορά στη ζωή μου», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «από γιαγιάδες που έρχονται και φέρνουν μια σακούλα από το παντοπωλείο, μέχρι επιχειρηματίες που προσφέρουν κούτες με τρόφιμα και χυμούς». «Είναι συγκλονιστικό και αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση», εξηγεί ο Τζακ.

Είναι μια πολύχρωμη και χαρούμενη μέρα, στη μουντάδα που επιφύλαξε η κακοκαιρία, για την νέα κοινότητα που δημιουργείται στο παλιό αεροδρόμιο. Αρκετοί μεταφραστές διευκολύνουν την επικοινωνία ντόπιων και ξένων, ο Κώστας από τον “‘Αλλο ‘Ανθρωπο” τραγουδά Σαββόπουλο και πολλοί τον συνοδεύουν με παλαμάκια.

Παραδίπλα, στην αφετηρία που σταθμεύουν τα λεωφορεία, ο οδηγός της γραμμής 155 για Άγιο Δημήτριο δίνει συγχαρητήρια σε ένα 6χρονο Αφγανάκι για το πόσο επιδέξια πετάει τον χαρταετό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ