16-05-2021

Πρόσφυγες φεύγουν από τον Πειραιά με προορισμό τη Χαλκίδα και τη Μαλακάσα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν βρει προσωρινά κατάλυμα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της πέτρινης αποθήκης και πέριξ αυτής.

Σήμερα περίπου 300 άτομα δέχτηκαν ν’ αναχωρήσουν από τον Πειραιά με προορισμό τη Ριτσώνα Χαλκίδας, αλλά και τη Μαλακάσα.

Συγκεκριμένα, εννέα πούλμαν αναχώρησαν για το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας και ένα με προορισμό το πρώην στρατόπεδο της Μαλακάσας. Μέχρι αργά το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσουν άλλα δύο πούλμαν με προορισμό τη Ριτσώνα.

Εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και φορείς, με τη βοήθεια μεταφραστών καταβάλλουν από το πρωί συνεχείς προσπάθειες να πείσουν τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα στην Ειδομένη είναι κλειστά και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν σε πιο ασφαλείς και λειτουργικές δομές.

Ωστόσο πολλοί από αυτούς αρνούνται να μετακινηθούν, φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν και αναφέρουν ότι θα παραμείνουν στο λιμάνι μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν στη Γερμανία.

Επίσης δύο ομάδες από τον ΟΗΕ παρέχουν πληροφόρηση στους μετανάστες και τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους και για το πως μπορούν να αιτηθούν άσυλο.

Στο λιμάνι του Πειραιά οι επιβατικοί σταθμοί του ΟΛΠ, αλλά και η πέτρινη αποθήκη είναι γεμάτοι, ενώ πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταλύσει σε σκηνές και άλλοι κοιμούνται κάτω από υπόστεγα.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση περίπου 2.700 άτομα φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ