06-05-2021

Έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ

Άκρως εγκωμιαστική για την Ελλάδα ήταν η ετήσια έκθεση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν, αναφορικά με τις προσπάθειες της χώρας μας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η έκθεση αυτή του Ύπατου Αρμοστή αποκτά ιδιαίτερη αξία δεδομένης της Συνόδου Κορυφής στις 17 – 18 Μαρτίου 2016, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αναφορά αυτή του κ. Ζεΐντ έρχεται ως επακόλουθο των ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη συνάντηση που είχε μαζί του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στις 2 Μαρτίου 2016 στη Γενεύη, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην 31η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων, στην ετήσια έκθεσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει:

«… Στο μεταξύ, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική. Οι μετανάστες αδυνατούν να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας των περιορισμών των συνόρων που έχουν επιβληθεί από την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Σερβία και την ΠΓΔΜ. Αυτή η θλιβερή προσέγγιση, από κοινού με άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί από χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία, δημιουργούν μεγάλη αναστάτωση για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων και επιδεινώνουν την πίεση στην Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται ήδη σε ανάγκη για βοήθεια. Η Ελλάδα έχει αγωνιστεί επί μήνες να διατηρήσει ανθρώπινες συνθήκες για την υποδοχή απεγνωσμένων ανθρώπων, οι οποίοι καταφθάνουν από τη θάλασσα. Αποτίω φόρο τιμής στους αξιέπαινους εθελοντές και ακτιβιστές, που προσπαθούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ