07-05-2021

Κέφι και τραγούδι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για το Καρναβάλι

Κάτω από συνεχή βροχόπτωση γιόρτασαν με μπόλικο κέφι οι περίπου 30.000 καρναβαλιστές στη φετινή μεγάλη παρέλαση αρμάτων στην Πάτρα, με ξέφρενους διονυσιακούς ρυθμούς, τραγούδι και χαρά.

Η τελετή λήξης και φυσικά το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλουp πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Κυριακήςστο παλιό λιμάνι της πρωτεύουσας της Αχαΐας.

Πανδαισία χρωμάτων στην Ξάνθη και το ξακουστό της καρναβάλι

Σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στο ξακουστό καρναβάλι της Ξάνθης, το οποίο ολοκληρώνεται με «το κάψιμο του Τζάρου» για να ξορκιστεί το κακό. Πρόκειται για θρακιώτικο έθιμο με ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια και καίγεται κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα, ενώ ακολουθεί ξέφρενο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα

Από τα γνωστότερα αποκριάτικα έθιμα, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες αναβίωσαν και πάλι στη Νάουσα. Πρόκειται για χορευτικό δρώμενο, κατά το οποίο ένα μπουλούκι γενίτσαρων περιφέρεται στους δρόμους της πόλης υπό τους ήχους του νταουλιού και του ζουρνά. Σταδιακά στην πομπή ενσωματώνονται οι μπούλες με τελικό προορισμό το δημαρχείο όπου κορυφώνεται η γιορτή.

Ο βλάχικος γάμος στη Θήβα

Στη Θήβα αναβίωσε, όπως κάθε χρόνο, ο περίφημος βλάχικος γάμος, που αρχίζει την Τσικνοπέμπτη με το προξενιό και κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τον γάμο των δύο νέων, την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Αρκετός κόσμος στο Μοσχάτο

Χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας από τα σχολεία και τους φορείς της πόλης, αλλά και από άλλες περιοχές συμμετείχαν στο καρναβάλι του Μοσχάτου.

Το βενετσιάνικο καρναβάλι του Ναυπλίου

Το απόγευμα στο Ναύπλιο θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο βενετσιάνικο καρναβάλι, το οποίο θα ολοκληρωθεί το βράδυ στο λιμάνι με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Ανάλογες καρναβαλικές εκδηλώσεις και αναβίωση εθίμων οργανώθηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται αύριο, Καθαρά Δευτέρα, με τα παραδοσιακά Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ