21-04-2021

Ηράκλειο: Ρεκόρ για τις κρητικές εξαγωγές το 2015

Χρονιάρεκόρ για τις κρητικές εξαγωγές αποδείχτηκε το 2015, σε σύγκριση με το 2014, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και όπως είχε προβλέψει ο πρόεδρος του ΣΕΚ Άλκης Καλαμπόκης.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΣΕΚ, το σύνολο των κρητικών εξαγωγών φτάνει στο ποσό των 486 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 294 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η αύξηση, που ανέρχεται σε 65,3%, σύμφωνα με τον ΣΕΚ, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και αναδεικνύει την Κρήτη ακόμα μία φορά ως μία από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές περιφέρειες της Ελλάδας.

«Για άλλη μια φορά οι εξαγωγείς της Κρήτης, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, με οικονομική ασφυξία και συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν, έδειξαν ότι μπορούν να σημειώνουν σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις, τοποθετώντας την Κρήτη και τα προϊόντα της σε δυναμικές αγορές, ενισχύοντας την τοπική οικονομία του νησιού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Καλαμπόκης.

Το 2013 οι εξαγωγές της Κρήτης είχαν ανέλθει σε 363 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 σε 265 εκατομμύρια ευρώ και το 2011 σε 282 εκατομμύρια ευρώ (δεν περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή και ο εφοδιασμός πλοίων σε ΕΕ και τρίτες χώρες).

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 67,7% του συνόλου των κρητικών εξαγωγών με 329 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζει αύξηση ίση με 113,6%. Ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 21% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 50%. Το υπόλοιπο ποσοστό του συνόλου των κρητικών εξαγωγών καταλαμβάνουν οι λοιποί κλάδοι, όπως η Κλωστοϋφαντουργία, οι Μηχανές & Συσκευές, τα Δομικά Υλικά, η Λαϊκή Τέχνη κ.ά.

Το ελαιόλαδο, το οποίο εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα των κρητικών προϊόντων, αποτελεί το 74% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων & Ποτών και σχεδόν το 50% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της Κρήτης, παρουσιάζοντας αύξηση η οποία αγγίζει το 255%.

Ακολουθούν τα Κηπευτικά, με αύξηση της τάξεως του 4%, τα οποία μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν περίπου το 89% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων και Ποτών. Στον ίδιο κλάδο, αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές Αρτοποιημάτων (+75%), Κρασιού (+15,4%) και Μελιού (+7%).

Αντίθετα, μείωση εμφανίζει η εξαγωγή Φρούτων (-12,6), Ψαριών & Θαλασσινών (-8,5%) και Κρέατος & Παρασκευασμάτων (-11%).Τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος των Μηχανών & Συσκευών, η οποία αγγίζει το 125%. Ικανοποιητική αύξηση επίσης παρουσιάζει ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης (+26%). Τέλος, σημαντική μείωση εμφάνισε ο κλάδος των Δομικών Υλικών, ίση με 25%.

Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία, με μερίδιο 38,7% και τεράστια αύξηση 395%, ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 16,5% και αύξηση 2,6%, τρίτη έρχεται η Ισπανία, με μερίδιο 4,2% και εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 130,7%, τέταρτη η Γαλλία με μερίδιο 4% και αύξηση ίση με 9% και πέμπτη η Ολλανδία, με μερίδιο 3,2% και μείωση 7,3%.

Σημαντική είναι και η αύξηση των κρητικών εξαγωγών προς τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ (+100%), που κατέχουν την 6η θέση ανάμεσα στους κυριότερους αγοραστές των κρητικών προϊόντων με μερίδιο 2,9%, ο Καναδάς (+150%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+57%), η Κένυα (+40%), η Κίνα (+35%), το Μεξικό (+30,4%), η Αίγυπτος (+29,2%) και η Τυνησία (+25%)Σταθερή είναι η πορεία των εξαγωγών προς Αυστραλία, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία, ενώ μείωση παρουσιάζεται στις εξαγωγές προς Ρωσία (-3,9%).

Για την πολλά υποσχόμενη αγορά των ΗΠΑ και γενικότερα των χωρών της αμερικανικής ηπείρου, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στο Ηράκλειο με θέμα «Η οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον των αγορών της Αμερικής».

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και ώρα 18:30 στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκειά της, θα γίνει παρουσίαση της αγοράς των ΗΠΑ από εκπρόσωπο του υπουργείου, καθώς και μεταφορά εμπειριών και παρουσίαση καλής εξαγωγικής πρακτικής από εκπροσώπους εξαγωγικών επιχειρήσεων της Κρήτης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ