08-03-2021

Τη συμμετοχή τους στα Δ.Σ. των οργανισμών λιμένων ζητούν παραλιμένιοι δήμοι

Να συμμετέχουν με εκπροσώπους στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων και στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών Λιμένων, ζήτησε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ αλλά και αντίστοιχα οι δήμαρχοι παραλιμένιων πόλεων, στη συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και το Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτική, κ. Λαμπρίδη.

Αναλυτικότερα, στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, ζητήθηκε η παραχώρηση χερσαίων ζωνών στην τοπική αυτοδιοίκηση που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες, νομοθετική παρέμβαση για τη δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων με σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες, θέσπιση ανταποδοτικών εισφορών στους δήμους, επί των εσόδων των Οργανισμών Λιμένων, αλλά και εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ρύπανσης και επιβολή τελών όπου υπερβαίνονται τα επιτρεπτά όρια.

Επίσης ζητήθηκε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για έργα βελτίωσης και σύνδεσης των Πόλεων με τα λιμάνια καθώς και πολεοδομικό σχεδιασμό των χερσαίων ζωνών λιμένα, με βάση τη νομοθεσία.

Ο δύο υπουργοί τόνισαν πως το σύνολο του σχεδίου των θεμάτων που θέτουν οι Δήμοι αντιμετωπίζεται με θετικό τρόπο, τα λιμάνια πρέπει να έχουν μια αρμονική σχέση με τις παραλιμένιες πόλεις και πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε αυτό να επιτευχθεί, όπου δεν υπάρχει.

Οι δύο υπουργοί επεσήμαναν, πως τα περισσότερα από τα θέματα αυτά, έχουν ήδη ανοίξει, μελετώνται και σύντομα θα υπάρχει μια πρώτη γραπτή ανάλυση με σαφές χρονοδιάγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ