18-05-2021

Παγώνουν τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου για να αυξηθεί η τιμή

Οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως εξαγωγείς πετρελαίου, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, συμφώνησαν σήμερα να παγώσουν τα επίπεδα της παραγωγής του αργού, αλλά είπαν ότι η συμφωνία εξαρτάται και από τους άλλους παραγωγούς, με το Ιράν να απουσιάζει από τη συνάντηση και να εμφανίζεται αποφασισμένο να αυξήσει την παραγωγή.

Οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κατάρ και της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν την πρόταση ύστερα από συνάντηση στη Ντόχα που δεν είχε γίνει γνωστή σχετικά με την ανάληψη κοινής δράσης προκειμένου να βοηθήσουν τις τιμές να ανακάμψουν από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας.

Ο υπουργός της Σαουδικής Αραβίας Άλι αλ-Ναΐμι είπε ότι το πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου ήταν επαρκές μέτρο και ότι ελπίζει πως και άλλοι παραγωγοί θα υιοθετήσουν το σχέδιο. Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Εουλόχιο Ντελ Πίνο δήλωσε πως την Τετάρτη θα υπάρξουν νέες συνομιλίες με το Ιράν και το Ιράκ στην Τεχεράνη.

«Ο λόγος που συμφωνήσαμε σε μια ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής είναι απλός: είναι η έναρξη μιας διαδικασίας την οποία θα αξιολογήσουμε τους επόμενους μήνες και θα αποφασίσουμε εάν χρειαζόμαστε άλλα βήματα για να σταθεροποιήσουμε και να βελτιώσουμε την αγορά», δήλωσε ο Ναΐμι σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, το ιρακινό υπουργείο πετρελαίου δηλώνει μέσω πηγής του ότι το Ιράκ είναι έτοιμο να δεσμευθεί σε ‘πάγωμα’ της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου, εάν επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των παραγωγών εκτός του οργανισμού.

«Το Ιράκ συντάσσεται με όποια απόφαση συμβάλλει στην ενίσχυση των τιμών πετρελαίου», δήλωσε η πηγή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ