14-02-2021

Τοπικές αρχές απέτρεψαν την ίδρυση προσφυγικού καταυλισμού στο Πολύκαστρο

Η τοπική δημοτική αρχή στο Πολύκαστρο εμπόδισε την προσπάθεια δημιουργίας καταυλισμού προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων για λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουτενούδης και δημοτικοί σύμβουλοι σταμάτησαν τα σκαπτικά μηχανήματα που εργάζονταν για την διάνοιξη του χώρου στο ύψος του βενζινάδικου στον εθνικό δρόμο προς τους Ευζώνους που σήμερα χρησιμοποιείται ως σημείο συγκέντρωσης προσφύγων που στη συνέχεια προωθούνται στην μεθοριακή διάβαση της Ειδομένης για να περάσουν στην FYROM.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε τη διαμόρφωσή χώρου του ΕΟΤ δίπλα στο πρατήριο υγρών καυσίμων με υποδομές που θα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες προσωρινής παραμονής 1500-2000 ανθρώπων. Με το που μπήκαν όμως οι μπουλντόζες και οι εκσκαφείς, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο κινητοποιήθηκαν και διέκοψαν τις εργασίες εμποδίζοντας την δημιουργία καταυλισμού.

Σε επιστολή του προς τον υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ,.Γιάννη Μουζάλα, ο δήμαρχος Παιονίας αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο χώρος πέριξ του Πρατηρίου να μετατραπεί σε μόνιμο καταυλισμό φιλοξενίας, πρώτον μεν γιατί δεν είναι σύννομη η δημιουργία τέτοιου χώρου σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα και δεύτερον λόγω της επικινδυνότητας των συνθηκών παραμονής των ανθρώπων στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ είναι σαφές ότι αυτό απαγορεύεται και από το νόμο (Ν. 2160/1993) για τα τουριστικά καταλύματα.

Αντί της δημιουργίας καταυλισμού ο δήμαρχος προτείνει στην ίδια επιστολή: «Την περίφραξη του καταυλισμού της Ειδομένης σε περίμετρο 450 μέτρων έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των προσφύγων και των δημοτών μας. Παράλληλα, να υπάρχει στάση των λεωφορείων σταδιακά σε τέσσερα πρατήρια καυσίμων μέχρι τους Ευζώνους. Η περιφρούρηση και ασφάλεια των προσφύγων θα γίνεται φυσικά από την Αστυνομία σε συνεργασία πάντα με τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων. Μια τρίτη πρόταση, αφορά τον συντονισμό μετακινήσεων από το Λιμάνι του Πειραιά μέχρι την Ειδομένη έτσι ώστε σε περίπτωση κλεισίματος των συνόρων από τη γείτονα χώρα της FYROM, να υπάρχει μια ελεγχόμενη ροή μετακινήσεων».

Εν τω μεταξύ χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η διέλευση προσφύγων στοην Ειδομένη προς την ΠΓΔΜ, με τις ροές να εμφανίζονται αισθητά μειωμένες τα τελευταία εικοσιτατράωρα, γεγονός που αποδίδεται στις καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο αλλά και στα μπλόκα των αγροτών κατά τη διαδρομή.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ