Σε πρόγραμμα μέτρησης του ραδονίου το οποίο έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, μετέχει ο δήμος Λαρισαίων.

Όπως είναι γνωστό, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων της και των συμβατικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει ξεκινήσει τη χαρτογράφηση του ελληνικού χώρου ως προς τα επίπεδα συγκεντρώσεων ραδονίου σε σπίτια σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η δημιουργία Εθνικού Χάρτη Συγκεντρώσεων Ραδονίου αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο δήμος Λαρισαίων, για την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής, συνεργάζεται με την ΕΕΑΕ, μοιράζοντας πενήντα μετρητές – δοσίμετρα ραδονίου από τα οποία τα 42 θα τοποθετηθούν στη Δημοτική Ενότητα Λαρισαίων, τα 5 στη Δημοτική Ενότητα Γιάννουλης και τα 3 στη Δημοτική Ενότητα Κοιλάδας.

Τα δοσίμετρα έχουν μέγεθος σπιρτόκουτου και είναι καθ’ όλα ακίνδυνες συσκευές, καθώς δεν εκπέμπουν καμία ακτινοβολία. Τοποθετούνται σε σημείο της κατοικίας και πρέπει να παραμείνουν εκεί για τρεις έως τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια επιστρέφονται και αποστέλλονται για μέτρηση στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό ραδιενεργό αέριο, το οποίο προέρχεται από τη διάσπαση του ουρανίου και στη συνέχεια του ραδίου. Λόγω της παρουσίας του ουρανίου σε πετρώματα του εδάφους, κατά συνέπεια και στα προερχόμενα από αυτά οικοδομικά υλικά, το ραδόνιο βρίσκεται παντού και αποτελεί μέρος της φυσικής ραδιενέργειας.

Το ραδόνιο είναι αέριο, άχρωμο, άοσμο, άγευστο και αδρανές. Από τη στιγμή που παράγεται, το αέριο ραδόνιο διαφεύγει από τους πόρους και τις ρωγμές των πετρωμάτων και εισέρχεται στην ατμόσφαιρα όπου διαχέεται και ταυτόχρονα εισέρχεται στα κτίρια μέσω μικρορωγμών και κενών που υπάρχουν στα δάπεδα, στους τοίχους, σε σημεία σύνδεσης τοίχου δαπέδου, σε σημεία εισόδου σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης κ.ά.

Η επίδρασή του στον άνθρωπο είναι αρνητική καθώς αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στον πνεύμονα.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας