Με τον σχολιασμό της μαρτυρικής κατάθεσης του θύματος της Χρυσής Αυγής Αμπουζίντ Εμπάρακ από τους συνηγόρους αλλά και την κατάθεση του φίλου του, Αμπουχαμέντ Σάαντ που ήταν παρόν στο περιστατικό, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών με την υπόθεση της επίθεσης των χρυσαυγιτών στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στις 12 Ιουνίου 2012 στο Πέραμα.

Κανένας από τους κατηγορούμενος δεν παρευρέθηκε στην αίθουσα.

«Ξύπνησα και άκουσα φωνές και χτυπήματα στην πόρτα «έλα ρε μ@λάκα έξω να σου δείξουμε ποια είναι η Χρυσή Αυγή’! Έλα να σου μάθω ποια είναι η Χρυσή Αυγή!» και χτύπαγαν την πόρτα και φώναζαν «άνοιξε Άχμεντ. Μόλις έσπασαν τα αμάξι, άκουσα «βοήθεια παιδιά, βοήθεια Άχμεντ». Ανοίξαμε, ανέβηκα γρήγορα πρώτος τον είδα ξαπλωμένο πονούσε, βογκούσε και ήταν γεμάτος αίματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο και του είχαν σκίσει ρούχα. Δεν μπορούσε να μιλήσει, είχε στραβώσει το σαγόνι του. Έτρεχε πυκνό αίμα στο πρόσωπο και στο κεφάλι του». κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας Αμπουχαμέντ Σάαντ, μετά τον σχολιασμό της μαρτυρικής κατάθεσης του φίλου του Αμπουζίντ Εμπάρακ από τους συνηγόρους.

Ο σχολιασμός ξεκίνησε γύρω στις 9:30 το πρωί από τη μεριά της πολιτικής αγωγής με την συνήγορο Βιολέττα Κουγιάτσου να τονίζει την ομοιότητα της υπόθεσης του  Αμπουζίντ Εμπάρακ με την υπόθεση του Παύλου Φύσσα, αποδίδοντας το γεγονός ότι ο πρώτος βρίσκεται ακόμα εν ζωή καθαρά στην τύχη.

«Υπάρχει ομοιότητα μεταξύ των επιθέσεων στους ψαράδες και στην παρέα Φύσσα, αριθμητικά λιγότεροι επιτιθέμενοι, οι θύτες ήρθαν οργανωμένοι, με ρόπαλα και σιδηρολοστούς . Ο σκοπός ήταν ανθρωποκτόνος, δεν αποθαρρύνθηκαν ακόμα και όταν είδαν τα αίματα. Κανένας δεν έκανε προσπάθεια έμπρακτης μετάνοιας ακόμα και την τελευταία στιγμή, αποδέχτηκαν το αποτέλεσμα και επειδή πίστεψαν ότι τον είχαν σκοτώσει και πέρασαν στον επόμενο. Το μόνο τυχαίο στην περίπτωση του Εμπάρακ ήταν ότι έζησε, ενώ ο Παύλος δυστυχώς πέθανε».

Ο συνήγορος από την μεριά της υπεράσπισης Δημήτρης Παπαδέλλης διαμαρτυρήθηκε έντονα για την αντιμετώπιση που έχει η υπεράσπιση από την πολιτική αγωγή.

«Επιχειρείται μια αποδόμηση της υπεράσπισης. Λοιδορούνται συνάδελφοι επειδή κάνουμε το καθήκον μας. Βγαίνουν πρωτοσέλιδα και συναδέλφους της άλλης πλευράς και αποκαλούμαστε ότι έχουμε μίσος, αλλά κάνουμε απλά τη δουλειά μας. Εμείς οι συνήγοροι γιατί κατηγορούμαστε για ξενοφοβία;»

Όπως και την Δευτέρα η υπεράσπιση συνεχίζει να ακολουθεί προκλητική στάση απέναντι στην υπόθεση και τον μάρτυρα, ο συνήγορος Γιάννης Γλύκας κατά τον σχολιασμό του αμφισβητεί την σοβαρότητα της επίθεσης και την αξιοπιστία του μάρτυρα.

«Από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει ανθρωποκτόνος πρόθεση, κατά μέγιστον μόνο επικίνδυνη σωματική βλάβη. Οι ισχυρισμοί περί χειρουργείων και μόνιμης βλάβης δεν αποδεικνύονται από κανένα έγγραφο. Δεν έχει αναφέρει τίποτα από αυτά σε προηγούμενες ανακρίσεις, όλα τα θυμήθηκε τόσα χρόνια μετά. Δεν γίνεται να θεωρηθεί ως σοβαρή επίθεση που αντιστοιχεί σε απόπειρα ανθρωποκτονίας το σπάσιμο δύο δοντιών».

Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στο μεταναστευτικό και στην Ελλάδα κατά τον σχολιασμό του ο συνήγορος υπεράσπισης Β. Αλμπανίδης, παρομοιάζοντας μάλιστα τη χώρα με μια ανώνυμη εταιρία.

«Έγινε μια καταδικαστέα πράξη, αλλά πρέπει να μπει σε σωστές διαστάσεις. Εκ του αποτελέσματος δίνεται λαβή στην πολιτική αγωγή να μπερδεύουν το μεταναστευτικό με την πράξη αυτή. Το μεταναστευτικό είναι φοβερό πρόβλημα για την Ελλάδα, αναλογιστείτε πόσοι είμαστε και πόσοι μη έχοντες ελληνική συνείδηση είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Φανταστείτε μια ανώνυμη εταιρία με τεράστια περιουσία και εικονικό κεφάλαιο, η μειοψηφία των μετόχων αυξάνει το κεφάλαιό της η άλλοι αδρανούν, οπότε αυτοί θα πάρουν στο τέλος όλο το κεφάλαιό της. Αυτό θα γίνει και με τους μετανάστες στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια του σχολιασμού του και αφού έχει περάσει πλέον στην υπόθεση, ο Β. Αλμπανίδης αμφισβητεί ότι ο μάρτυρας χτυπήθηκε με σίδερο και δηλώνει με σιγουριά πως αν εκείνοι που του επιτέθηκαν ήθελαν να τον σκοτώσουν θα το είχαν κάνει.

Μετά από αυτό, ο συνήγορος βγάζει από την τσέπη του κέρματα και κλειδιά και λέει πως «το μηχάνημα έξω δε χτύπησε με αυτά που κρατάω, έχει πιο πολλά σίδερα στο στόμα του ο μάρτυρας; Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο μάρτυρας έχει τα σίδερα που λέει στο στόμα του. Ο μάρτυρας έπαιξε ένα τεράστιο θέατρο εδώ».

«Οι λάμες και οι βίδες δεν είναι μόνιμες, και είπε ότι θα το κάνει όταν έρθουν τα παιδιά του. Αυτά δείχνουν ότι τα κάνει όλα για να φέρει εδώ την οικογένειά του», υποστηρίζει κατά τον σχολιασμό της η συνήγορος υπεράσπισης Κωνσταντίνα Πούλια και συνεχίζει αναφερόμενη στα οικονομικά του μάρτυρα, λέγοντας πως «το γεγονός ότι έχει κάνει κι άλλα παιδιά, τι δείχνει; πώς τα έβγαζε πέρα;». Στο ίδιο σημείο στάθηκε και η συνήγορος Δήμητρα Βελέντζα αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεδομένου ότι δεν είχε λεφτά, γιατί αύξανε τα μέλη της οικογένειάς του;».

Ο συνήγορος Γιάννης Ζωγράφος στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο μάρτυρας «ήρθε παράνομα στην Ελλάδα, πληρώνοντας διακινητές» και πως προσπαθεί να «επωφεληθεί από το ατυχές περιστατικό» έτσι ώστε να φέρει και να νομιμοποιήσει την οικογένειά του, ο συνήγορος τονίζει επίσης πως από τη στιγμή που ο μάρτυρας τεκνοποιήσε μετά την επίθεση «αποδεικνύεται ότι δεν είχε υποστεί τόσο σοβαρή βλάβη όπως ισχυρίζεται».

Σε πιο επιθετικό τόνο ο Νίκος Ρουσόπουλος παίρνει το λόγο και αναφέρεται σε σημείο της κατάθεσης του μάρτυρα που είχε πει «αν συνέβαινε αυτό σε έναν Έλληνα στην Αίγυπτο, ο Έλληνας θα πήγαινε στο δικαστήρια και θα δικαιωνόταν μέσα σε 2 μήνες».

«Όχι μόνο ερμήνευε ο μάρτυρας τα γεγονότα κατά το δοκούν, μας έκανε και μάθημα ότι οι Έλληνες στην Αίγυπτο περνάνε καλά, ενώ σφαγιάζονται χριστιανοί και βεβηλώνονται εκκλησίες», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης.

Από την πλευρά της υπεράσπισης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Παππά , ο Περικλής Σταυριανάκης, κατηγορεί τον μάρτυρα, πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού επειδή έκανε παράνομες δραστηριότητες.

Ο συνήγορος Αλπανίδης ξαναπήρε τον λόγο για μια ακόμα προκλητική και ξενοφοβική δήλωση λέγοντας :

«Θέλω να κάνω μια παρατήρηση, αν ήταν ομοεθνείς οι δράστες, τώρα θα κάνανε το μνημόσυνο του»

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας