Επικαιροποιημένο σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού με την ενεργό συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, ζητά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, στη Θεσσαλονίκη, κατέληξε επ’ αυτού «σε κείμενο συμπερασμάτων επτά συν δέκα σημείων».

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι «ο χρόνος ανοχής και αντοχής στις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται έχει ξεπεραστεί. Ο κοινωνικός ιστός δεν πρέπει να διαρραγεί».

Ακόμη επισήμανε, ότι «η χώρα μας μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ και έχει λάβει μόνο το 40% από την ΕΕ». Η ΕΝΠΕ υιοθέτησε και τα δέκα σημεία της κοινής δήλωσης – απόφασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, που, μεταξύ άλλων, ζητά «ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που να εφαρμόζεται ομαλά. Δηλαδή, όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ιδίως οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής, επιδεικνύοντας πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Η μεταναστευτική πολιτική να προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, οι οποίοι πρέπει να αναγνωρίζονται ως κάτοχοι δικαιωμάτων. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την παροχή βοήθειας σε μετανάστες που είναι σε ανάγκη και καταφθάνουν στην ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε να διατεθούν περισσότεροι χρηματοδοτικοί πόροι στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, για το προσφυγικό. Τα προγράμματα στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης θα πρέπει να εφαρμόζονται κυρίως από τις τοπικές ή τις περιφερειακές αρχές και για το σκοπό αυτό απαιτείται καλύτερη συνεργασία με τις εθνικές αρχές διαχείρισης. Μηδενική ανοχή έναντι των διακινητών και εμπόρων ανθρώπων. Προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Να τεθεί σε εφαρμογή ένα αποδοτικό και εφικτό σχέδιο για την κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Διαφύλαξη των τεσσάρων ελευθεριών της ενιαίας αγοράς της ΕΕ (ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων).Υποστήριξη των τρίτων χωρών διέλευσης, ώστε να προλαμβάνονται οι αναχωρήσεις εκτοπισμένων ανθρώπων προς την ΕΕ».

Παράλληλα, η ΕΝΠΕ ζητεί μεταξύ άλλων θεσμικές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προσφυγικού, έλεγχο των ΜΚΟ, που εμπλέκονται στο προσφυγικό κ.αΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας