Την ανάγκη αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και ανάπτυξης της οικονομίας και μείωσης της ανεργίας για τις χώρες-μέλη της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην 4η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας.

Ο κ. Ξυδάκης χαρακτήρισε ως εξαιρετική πρόκληση για την ελληνική προεδρία την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στις χώρες-μέλη της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την εν λόγω περιφέρεια.

Επίσης, ανέδειξε τη σημασία, τόσο της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, όσο και της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, σε μία εποχή έντονης οικονομικής ύφεσης, προτάσσοντας τη συνεργασία εμπορικών επιμελητηρίων, πόλεων, πανεπιστημίων και άλλων περιφερειακών φορέων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση υπογράμμισε πως σκοπός της Ελλάδας είναι να συμβάλλει ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ευημερία της περιοχής, επιδιώκοντας οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα, από την 1η Ιουνίου και για έναν χρόνο, έχει την προεδρία, τόσο της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, όσο και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος και συμμετέχουν, επίσης, η Ιταλία, η Κροατία, η Αλβανία, η Σερβία, η Σλοβενία, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας έχει προγραμματίσει να διοργανώσει, τον προσεχή Μάιο, το 2ο Forum της EUSAIR, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο, ενώ παράλληλα, θα λάβουν μέρος και έτεροι εμπλεκόμενοι φορείς, προερχόμενοι από τις χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία.

Οι δύο γενικοί στόχοι της EUSAIR, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να προάγει τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ευημερία της περιοχής μέσω της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, με τη βελτίωση της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συνδεσιμότητάς της, και, παράλληλα, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση υγιών και ισόρροπων θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διακρατική πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, δρομολογήθηκε το 2000, με σκοπό να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία, να προάγει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και, με αυτόν τον τρόπο, να δημιουργήσει μία σταθερή βάση για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας