Τα μέλη επιτροπής που είναι επιφορτισμένα με τη σύνταξη πορίσματος για τα εργασιακά στην Ελλάδα και συνομιλούν τόσο με τους δανειστές όσο και με την ελληνική κυβέρνηση, διαφωνούν μεταξύ τους σε βασικά σημεία, σύμφωνα με προκαταρκτικό πόρισμα που έχει στη διάθεσή του το  Reuters, γεγονός που αποτυπώνει την περίπλοκη φύση των συνομιλιών που αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Οκτωβρίου.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euro-Activ, οκτώ καθηγητές που έχουν οριστεί από την Αθήνα και τους Θεσμούς, εξετάζουν τον ελληνικό νόμο πάνω σε θέματα όπως ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι μαζικές απολύσεις και οι απεργίες.

Η Ελλάδα επιθυμεί το πόρισμα των ανεξάρτητων διεθνών εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά να αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τους δανειστές. Μια επιτυχής κατάληξη θα «ξεκλειδώσει» επιπρόσθετα κεφάλαια σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δις ευρώ.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα, τα μέλη κατέληξαν σε συμφωνία πάνω σε πολλά ζητήματα, ωστόσο όπως αναφέρεται: «καταγράφηκαν θεμελιώδεις διαφορές όσον αφορά την ερμηνεία των γεγονότων του παρελθόντος, της παρούσα κατάστασης στην αγορά εργασίας και σε ορισμένες από τις συστάσεις για τη βελτίωση της ελληνικής αγοράς εργασίας».

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στον κατώτατο μισθό αλλά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι θα επαναφέρει παρά την αντίθεση των δανειστών.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο κατώτατος μισθός αποτελούν τα επίμαχα ζητήματα στην Ελλάδα, όπου πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι άνεργο και οι εργαζόμενοι έχουν χάσει το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους.

Κατά τα χρόνια της κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση, το 2012, «πάγωσε» τον μηχανισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, περιέκοψε τον κατώτατο μισθό κατά 22%, στα 586 ευρώ για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και κατά 32% για νέους εργαζόμενους.

Επιπλέον, απελευθέρωσε τις μαζικές απολύσεις και εισήγαγε ευέλικτες συμβάσεις εργασίας, στο πλαίσιο των προωθούμενων από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 23,4%, με τους νέους να πλήττονται περισσότερο.

Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, όλοι τους καθηγητές σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει «να συμφωνηθεί κάτω από μια συμφωνία συλλογικής διαπραγμάτευσης», μια άποψη που ενισχύει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, δύο μέλη της επιτροπής υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει στο θέμα του κατώτατου μισθού έπειτα από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς». Ο πρόεδρος της επιτροπής συντάσσεται με αυτή την άποψη.

Το επίπεδο του κατώτατου μισθού καθορίζεται από συλλογικές συμβάσεις ή μέσω σχετικής νομοθεσίας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Σχετικά με τις μαζικές απολύσεις, η επιτροπή κρίνει πως εκκρεμεί η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Επίσης, στο προκαταρκτικό πόρισμα, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη να καταστούν αυστηρότεροι κανόνες για τις απεργίες ή για απελευθέρωση του λοκ-άουτ, που αποτελεί έναν τρόπο ανταπάντησης των εργοδοτών σε μια απεργία.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας