Συνεχίστηκε σήμερα για 2η μέρα η δίκη για την υπόθεση εμπρησμού της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, που κόστισε την ζωή τριών υπαλλήλων, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου (σ.σ. ήταν έγκυος), της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώντα Τσακαλή, κατά την διάρκεια συλλαλητηρίου για το πρώτο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010. Η δίκη αφορά και την βομβιστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» που έγινε την ίδια μέρα.

Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε έξι χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου. Κατά την προηγούμενη διαδικασία κατέθεσαν στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο, συνάδελφοι των τριών υπαλλήλων κάηκαν ζωντανοί, οι οποί συγκλόνισαν λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ακούγαμε απ’ έξω “κάψτε τους”… 21 άνθρωποι βγήκαμε ζωντανοί , 3 άλλοι όμως όχι»

Στο εδώλιο του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου κάθονται ο Θεόδωρος Σίψας 34 ετών, που σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών είναι, μαζί με άλλους δύο άγνωστους, δράστης της επίθεσης με μολότοφ κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin, και ο 34χρονος Παύλος Αντρέεβ, που κατηγορείται για την επίθεση στον «Ιανό» μαζί με άλλους τρεις άγνωστους δράστες. Οι δύο κατηγορούμενοι  αρνούνται τις πράξεις που τους αποδίδονται (κατά περίσταση ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη και άλλα).

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, κατέθεσαν 20 μάρτυρες. Οι περισσότεροι ήταν τραπεζικοί υπάλληλοι που διασώθηκαν και πυροσβέστες.

«Βλέπαμε να σπάνε τον Ιανό. Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Στις 2 παρά 5 ακούσαμε το σπάσιμο της τζαμαρίας μας», κατέθεσαν κάποιοι από τους υπαλλήλους της τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί πως κανένας από τους μάρτυρες που κατέθεσαν δεν αναγνώρισε τους δύο κατηγορούμενους.

Στην δίκη κατέθεσε και ο δημοσιογράφος Ηλίας Προβόπουλος, ο οποίος ήταν μπροστά στις επιθέσεις και έχει στην κατοχή του φωτογραφικό υλικό.

«Ξαφνικά μέσα στην πορεία εμφανίζεται μια ομάδα ανθρώπων ντυμένοι όλοι ίδια και με μαντήλια. Χωρίζεται στα δύο, η μια πάει στη Marfin και η άλλη στον Ιανό», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Ο κ. Προβόπουλος ως αρχηγό της ομάδας υπέδειξε κάποιον με κόκκινο μαντίλι και τζιν ενώ δεν αναγνώρισε τους δύο κατηγορούμενους παρά το γεγονός πως προανακριτικά είχε αναγνωρίσει έναν ως τον εμπρηστή της τράπεζας.

«Φαινόταν να δίνει εντολές. Φορούσε το κόκκινο μαντήλι για να αναγνωρίζεται. Υπήρχε και μια υποστηρικτική ομάδα που τους προμήθευε πέτρες και μαντίλια».

Ο κ. Προβόπουλος, υποστήριξε πως δεν έχει δει κανένα πρόσωπο, αλλά ότι κατά τη διάρκεια της προανακριτικής εξέτασης έκανε μια ανάλυση.

Ηλίας Προβόπουλος: Έκανα μια ανάλυση. Αυτά τα άτομα δεν ήταν τα συνηθισμένα που πάνε στις πορείες. Εκεί στηρίζω την άποψη μου αυτή, δεν τους είδα.

Πρόεδρος: Πώς καταλήξατε ότι ήταν αυτός; (σ.σ. αυτός που είχε αναγνωρίσει προανακριτικά)

Ηλίας Προβόπουλος: Έχω παρακολουθήσει δεκάδες πορείες και σχεδόν γνωρίζω τα άτομα που πηγαίνουν σε αυτές. Από τα συμφραζόμενα των φωτογραφιών αυτό βγαίνει. Μέσα από το φακό βλέπω έναν ψηλό να σπάει τη τράπεζα και να πετάει ένα καινούργιο μάλλον υλικό. Παίρνει αμέσως φωτιά.

Πολλοί από τους μάρτυρες που κατέθεσαν, έκαναν λόγο για την παρουσία μιας γυναίκας κατά την επίθεση.

Συγκεκριμένα η τραπεζική υπάλληλος που κατάφερε να γλυτώσει από την φωτιά Παναγιώτα Βασιλάκου, κατέθεσε πως είδε κάποιον, «που φορούσε χακί και κρατούσε κάτι σαν μπουκάλα καταδύσεων και μπροστά είχε πράσινο λάστιχο ποτίσματος. Είχα την αίσθηση πως πετούσε κάτι στη φωτιά που φούντωνε. Μετά από έξι χρόνια, όταν ανάβουμε την ψησταριά να ψήσουμε κρέας, με πιάνει πανικός. Είναι κάποια πράγματα που έχουν κάτσει μέσα μας». 

Η ίδια ανέφερε πως την ώρα που φώναζαν «καιγόμαστε» ο κόσμος τους πετούσε πέτρες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το πλήθος ήταν άγριο».

Όσον αφορά τους δράστες η κ. Βασιλάκου, υποστήριξε ότι «ο ένας ήταν γεροδεμένος με έντονη τριχοφυΐα στα χέρια».

Ένας ακόμα τραπεζικός υπάλληλος, ο Γιώργος Κόλιας, στην κατάθεσή του ανέφερε και εκείνος την παρουσία μιας γυναίκας, που την κατάλαβε λόγω του σωματότυπου, ενώ χαρακτήρισε την ομάδα των εμπρηστών ως οργανωμένους που «πήγαιναν να κάνουν αυτό που έκαναν».

«Σε σύντομο διάστημα το κτίριο πήρε φωτιά. Τους φωνάζαμε “σταματήστε” αλλά τίποτα. Ήταν ομάδα με οργάνωση. Είχαν δομή, πήγαιναν συντεταγμένα σαν στρατιωτικοί».

Σήμερα κατέθεσε και ο περιπτεράς Θοδωρής Γιαννακούλιας ο οποίος περιέγραψε μία ομάδα άνω των 60 ατόμων που είχαν «μοιρασμένες αρμοδιότητες» και ότι από αυτούς, έξι άτομα σπάγανε πιθανά με βαριοπούλες.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και αυτός στην ύπαρξη «μίας ξανθιάς κοπέλας με γαλλική κοτσίδα».

Όταν ο κ. Γιαννακούλιας ερωτώμενος από την Έδρα για τα τρία άτομα που έχει αναγνωρίσει προανακριτικά, την επομένη των επεισοδίων – από φωτογραφικό υλικό – ανέφερε πως τότε είχε πρόσφατα τα γεγονότα ενώ τώρα δεν είναι σε θέση να θυμηθεί.

Πρόεδρος: Αναγνωρίσατε τρία άτομα…

Θοδωρής Γιαννακούλιας: Αυτά που αναγνώρισα ήταν την επόμενη ημέρα του συμβάντος… Μου έδειξαν φωτογραφίες που είχαν συλλέξει από τις κάμερες. Είχα πρόσφατα τα γεγονότα.

Πρόεδρος: Κάνατε την αναγνώριση με σιγουριά

Θοδωρής Γιαννακούλιας: Απόλυτα σίγουρος δεν είναι κανένας

«Τον θυμάμαι να είναι μπροστά στα μάτια μου στην όλη διαδικασία», είπε ο μάρτυς υποδεικνύοντας τον κατηγορούμενο Θοδωρή Σίψα.

Θοδωρής Γιαννακούλιας: Εγώ θυμάμαι την ομάδα που έβαλε τον εμπρησμό. Θυμάμαι τον συγκεκριμένο σωματότυπο να με προσπερνάει από αριστερά.

Πρόεδρος: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος ή ο συγκεκριμένος άνθρωπος;

Θοδωρής Γιαννακούλιας: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος

Μέλος έδρας: Είχε κάποιο χαρακτηριστικό στο περπάτημά του;

Θοδωρής Γιαννακούλιας: Ήταν άκομψο αντρικό

Εισαγγελέας: Ήταν μέλος της ομάδας των έξι;

Θοδωρής Γιαννακούλιας: Εσείς πιάνεστε από μια λέξη…

Εισαγγελέας: Για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο λέτε ότι πέρασε εξ αριστερά σας;

Θοδωρής Γιαννακούλιας: Εντάξει αυτό…

Μέλος έδρας: Με έχετε μπερδέψει! Είστε ένας βασικός μάρτυρας!

Θοδωρής Γιαννακούλιας: Με προσπερνούσαν από αριστερά. Δεν είδα πρόσωπα.

Στη δίκη κατέθεσαν και τρεις πυροσβέστες και αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έκαναν να απεγκλωβίσουν από την τράπεζα τους εγκλωβισμένους, στα μπαλκόνια του κτιρίου, υπαλλήλους και να θέσουν την μεγάλη φωτιά υπό έλεγχο.

Και οι τρεις μάρτυρες αναφέρθηκαν σε ομάδα διαδηλωτών που εμπόδισαν το όχημα τους να σπεύσει στο σημείο της φωτιάς, πιστεύοντας ότι οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να διαλύσουν την πορεία, σε άλλους από τους διαδηλωτές που τους καλούσαν να φύγουν, αλλά και σε πολλούς, που όταν τους έλεγαν πως προσπαθούσαν να φτάσουν για να απεγκλωβίσουν κόσμο, έκαναν στην άκρη και βοήθησαν το όχημά τους να διασχίσει τον κόσμο.

Η Έδρα διέκοψε και η δίκη συνεχίζεται στις 27 Οκτωβρίου.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας