Σε τέσσερις θεματικές ενότητες κινήθηκε η σημερινή ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε το Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο κέντρο της Αθήνας. Το υπουργείο ζήτησε από τους πολίτες να προσέλθουν με προτάσεις για την περαιτέρω προώθηση και εμπέδωση των πολιτικών για την Ανοικτή Διακυβέρνηση σε μια ανοιχτή συζήτηση που έγινε «με στόχο τη συγκέντρωση ιδεών και προτάσεων σε βασικά ερωτήματα που αντιστοιχούν στους σημαντικότερους στόχους πολιτικής της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας».

14608730_852567264845070_2305323806819213549_o

Γύρω από τέσσερα μεγάλα τραπέζια συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 50 πολίτες που είχαν θερμές συζητήσεις μεταξύ τους για τα τέσσερα βασικά ζητήματα που έθεσε το υπουργείο ζητώντας τις προτάσεις τους.

  • Σε ποιες πληροφορίες/δεδομένα της Διοίκησης θα θέλατε να έχετε πρόσβαση και πώς θα τα χρησιμοποιούσατε;
  • Σε ποιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης θα θέλατε να έχετε συμμετάσχει ή να συμμετέχετε και με ποιο τρόπο;
  • Ποια εργαλεία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να διευκολύνουν την ενημέρωσή σας και την άσκηση ελέγχου ως προς τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών;
  • Ποιες τεχνολογικές εφαρμογές (applications) θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για τη διαφάνεια και τον έλεγχο της δράσης της δημόσιας διοίκησης;

y7

Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη για περισσότερη χρήση της τεχνολογίας ώστε να αυξηθεί η προσβασιμότητα των πολιτών στις αποφάσεις, η συμμετοχή τους στη διαδικασία διαμόρφωσης και λήψης των αποφάσεων, αλλά και ο έλεγχος των πολιτών σε περιπτώσεις διαφθοράς.

Η κ. Νάνσυ Ρουτζούνη, εμπειρογνώμων Πληροφορικής και σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο υπουργείο, δήλωσε στο altsantiri.gr ότι «υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, και πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Κάποιοι ήρθαν πολύ διαβασμένοι και φέρανε ώριμες, γερές προτάσεις».

Σε ερώτηση σχετικά με την χρήση των νέων τεχνολογιών στη συμμετοχή των πολιτών η κ. Ρουτζούνη εξηγεί ότι «οι πολιτικές ανοιχτής διακυβέρνησης δεν είναι τελείως τεχνοκρατικές όπως τις έχουμε στο μυαλό μας. Ξεκινάνε από μια πολιτική πρωτοβουλία, να θέλουμε να ανοίξουμε, να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά και η τεχνολογία είναι ένα μέσο για να το καταφέρουμε αυτό». Συμπληρώνει ωστόσο ότι «το στοίχημα είναι σε αυτή τη διαδικασία να μην αποκλειστούν όσοι δεν είναι τεχνολογικά ώριμοι».

Σύντομα στη βουλή το νομοσχέδιο που συνδιαμόρφωσαν οι πολίτες

«Θέλαμε να ανοίξουμε τη διαδικασία, να μην γράψουμε ένα νομοσχέδιο μόνοι μας αλλά να συνεργαστούμε με την κοινωνία των πολιτών», τονίζει η κ. Ρουτζούνη εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ρεπορτάζ, Φωτογραφίες: Αντώνης Ρηγόπουλος

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το altsantiri.gr

y

y4

y8 y6 y3 y2 y5ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας