12-02-2021

Λάκης Λαζόπουλος: Aκόμα μετράνε…

Οι εκλογές τελείωσαν, και τα αποτελέσματα καταφθάνουν σιγά, σιγά σαν κατάκοποι τουρίστες που σκαρφάλωσαν ψηλά βουνά.
Ξέρουμε τουλάχιστον ποιοι πάνε στον δεύτερο γύρο, όπως και ποιοι βγήκαν νοκ άουτ από τον πρώτο γύρο.
Δεν είναι και λίγο αυτό.
 
Ο Άδωνις αφού μονοπώλησε την τελευταία εβδομάδα όλα τα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ιντερνετικά μέσα, πήρε κάποιους από τους παλιούς ψήφους που κουβάλαγε από το ΛΑ.ΟΣ μαζί με κάποιους καινούργιους ακροδεξιούς θαμώνες της τηλεόρασης, οι οποίοι πιστεύουν ότι κάθε φωνακλάς κα κάθει τσιρίδας έχει πάντα δίκιο.
Άλλά τον συγκεκριμένο δεν τον πνίγει το δίκιο και φωνάζει, τον πνίγει η απληστία για εξουσία και η αυταρέσκεια του ότι είναι μέγας πολιτικός και τολμηρός των καιρών.
Σκύβει όμως το κεφάλι του και ακούει πειθήνια την ΤΡΟΪΚΑ, όπως ο τελευταίος φοβισμένος υπάλληλος αυτής της γης, ξερογλείφεται στους Πρετεντέρηδες και ακολουθώντας τακτική δεσμοφύλακα, επιθυμεί να μπουκάρει στα κελιά και να κάνει δημοκρατικό διάλογο με τους φυλακισμένους.
Το συνήθιζαν παλιά αυτό οι δεσμοφύλακες. Ξεκλειδώναν τις πόρτες, αφού αυτοί είχαν τα κλειδιά, μπαίνανε μέσα και λέγανε στους φυλακισμένους:
 
     ‘Ήρθα να κάτσω να τα πούμε λίγο… ελπίζω να μην έχεις κάποιο πρόβλημα….           δημοκράτια έχουμε, οπότε μπορώ να σου πω την γνώμη μου.”
 
Είναι αυτή η ιδιότυπη δημοκρατία του δεσμοφύλακα που θεωρεί ότι μπορεί να κλωτσάει όποια πόρτα θέλει, να μπαίνει και να μιλάει τον ασταμάτητο.
Αλλά για την δημοκρατία δεν πάλεψαν όλοι όσοι ήταν στην Μακρόνησο. Παλέψαν μόνο αυτοί που φυλακίστηκαν.
Όχι οι δεσμοφύλακες, που ήταν και αυτοί στην Μακρόνησο για να φυλάνε τους φυλακισμένους.
Αυτοί ήταν απλώς στην ίδια τοποθεσία.
Μην μπερδευόμαστε
 
Λοιπόν, οι εκλογές αυτές ανέδειξαν την Ν.Δ. και απέπεμψαν το ΛΑΟΣ και τους εκπροσώπους του.
Επιπλέον, απομόνωσαν τον Τζιτζικώστα, ο οποίος ξεκίνησε πάρα πολύ καλά, έχει χαρακτηριστικά αρχηγού, αφού μόνος του κατάφερε να γίνει περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης, αλλά η βιασύνη του να επιτεθεί στον Μεϊμαράκη και να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση του, όπως και η απόφαση του να ορίσει τον Βορίδη εκπρόσωπο του στην Βουλή, του άλλαξε άρδην την προοπτική του για να σηματοδοτήσει το καινούργιο και βρέθηκε ξαφνικά στα πίσω δωμάτια της ιστορίας.
 
Δεν ξέρω ποιος τον οδήγησε στο να διορίσει αντ’ αυτού εναν ακροδεξιο, ο οποίος μιλάει άνετα και το παίζει δήθεν ψύχραιμος, καθώς χαμογελάει συγκαταβατικά σε κάθε υποτιθέμενη δύσκολη ερώτηση.
 
Το τσεκούρι που κρύβεται πίσω από την πλάτη του, δεν το καλύπτει ούτε τα χαμόγελο, αλλά ούτε τα συννεοημένα με εκδότες και δημοσιογράφους της συμφοράς, στημένα
Έχασε ο Τζιτζικώστας το τρένο προς το παρόν, αλλά νομίζω πως θα το επιχειρήσει ξανά στο μελλον με μεγαλύτερη επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι θα απομακρυνθεί από τα λάθη που έκανε στον αγώνα αυτό.
Πήρε το μάθημα του.
Θα αναγκαστεί να στηρίξει Μεϊμαράκη, αυτόν που βιάστηκε να βγάλει από την μέση, διότι αν βγει ο Κυριάκος, αυτός χάνει για πάντα την σειρά του.
 
Ο Κυριάκος από την άλλη, έχει ψήφους από τον μπαμπά του, έχει μηχανισμούς έτοιμους από τον μπαμπά του.
Ο γέρο-Μητσοτάκης ζει ακόμα και λειτουργεί σαν εργοστάσιο της ΔΕΗ που στέλνει ακόμα φως στην Ντόρα και στον Κυριάκο.
Όταν το εργοστάσιο αυτό κλείσει – αργεί από ότι διαισθάνομαι ακόμα – τότε θα δούμε πως θα αρχίσουν να τρεμοπαίζουν οι λάμπες από το εναπομείναν ηλεκτρικό ρεύμα στις αποθήκες και των δύο.
Ο Κυριάκος μόλαταυτα, κινήθηκε συνετά, δεν έκανε τσαμπουκάδες, διαφοροποιήθηκε με επιχειρήματα απέναντι στην πολιτική του Τσίπρα, αλλά άφησε και ανοιχτές τις πόρτες της συνεννόησης. Δεν εκανε καραγκιοζιλίκια σε καμία περίπτωση.
Δεν τον διευκολύνει απλώς η όλη του παρουσία, διότι έχει πολύ κωμική φάτσα για ένα τόσο σοβαρό έργο.
Διότι είναι βέβαιο πως αν εφτανε ποτε στις Βρυξελλες για διαπραγματεύσεις, με το που θα εμπαινε θα σκόρπιζε αβίαστο γέλιο στους περευρισκομένους εκεί.
Στις δε τηλεοράσεις του κόσμου, θα γινόταν νούμερο ένα πρόσωπο. Δηλαδή ο Κυριάκος είναι αυτό που λέμε viral.

Νους τιμωρημένος από φάτσα.

Δεν μπορεί να τον πάρει κάνεις στα σοβαρά, αλλά η σοβαρότητα που επέδειξε τον έφτασε στην δεύτερη θέση και αυτό είναι μια αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
 
Στον δεύτερο λοιπόν γύρο, καλέιται να πολέμησει το Μητσοτακέϊκο με το Καραμανλέϊκο.
Ο Σαμαράς βγήκε έξω από τον πρώτο γύρο, αφού έχασε και με τον Άδωνι και με τον Βορίδη στους οποίους ποντάρισε.
Ποιος είναι αυτός που έπεισε τον Σαμαρά να συνεχίζει να παίζει με κουτσά άλογα στον πολιτικό ιππόδρομο, δεν το γνωρίζω.
Άλογα, τα οποία τα αχρήστευσε η δημοκρατική ιστορία αυτού του τόπου.
Συνεχιζει ακόμα να ακούει δολοπλόκους και παρακρατικής νοοτροπίας συμβούλους.
Ο Καραμανλής στηρίζει Μεϊμαράκη, διότι απλούστατα ξύπνησε.
Κατάλαβε ότι θα του το φάνε το κόμμα του θείου του.
Έφτασε το κόμμα του Καραμανλή να έχει τη φωνή του Άδωνι πρωΐ, μεσημέρι, βράδυ παντού. Αυτό ήταν ήδη μία κατάντια.
Ξύπνησε γιατί είδε ότι η Ν.Δ. θα διαλυθεί και δεν θα μπορέσει ξανά να ανασυνταχθεί.
Η Ν.Δ. όμως με τον αριθμό αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι πήγαν στις κάλπες να ψηφίσουν, έδειξε ότι αντέχει, έδωσε σαφές στίγμα αντιπολίτευσης.
Έδωσε επίσης μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι μόνος του και έδειξε επίσης ότι δεν είναι σαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει τις προϋποθέσεις να διεκδικήσει στο μέλλον και πάλι την εξουσία.
 
Η ψήφος αυτή της Κυριακής επανέφερε τη Ν.Δ. σε κεντροδεξιά κατεύθυνση.
Απεγκλωβίστηκε από την ακραία δεξιά, αφήνοντας τους Αδώνηδες να κατασπαραχτούν από τους Κασιδιάρηδες.
Παράλληλα αντιλαμβανόμαστε ότι η Δεξιά συριζοποιείται σε επίπεδο ιδεολογικό.
Δηλαδή θα χρειατσεί να αποτινάξει από πάνω της αυτούς που δίνουν ασαφές στίγμα ως προς το τι είναι η Ν.Δ., διότι γνωρίζουν πως κάθε κόμμα που έχει θολό στίγμα δεν μπορεί να παίξει ρόλο.
 
Ο Καραμανλής επανέρχεται στο προσκήνιο.
Ήταν πιο φανερός από ποτέ, ο αφανής βούδας της πολιτικής σε αυτές τις εκλογές.
Ο Μεϊμαράκης φαίνεται πως θα οδηγήσει την παράταξη στις επομενες εκλογες πιθανόν, καθώς ο Μητσοτάκης μπήκε ήδη στην τροχιά του διαδόχου, του επόμενου αρχηγού, αν δεν επανέλθει ο Τζιτζικώστας δριμύτερος και ακριβεστερος στην στόχευση.
Ο Άδωνις έτρεξε αμέσως να στηρίξει, με εντολή Σαμαρά προφανώς, τον Κυριάκο.
Το λάθος του Κυριάκου είναι ότι δεν το αποποιήθηκε.
Δεν κατάλαβε πως η αποδοχή των ακροδεξιών είναι ένα βαρίδι, το οποίο σε οδηγεί αργά, αλλά σταθερά στον βυθό.
Γιατί ο Άδωνις το έκανε αυτό, για να μπορεί να έχει λόγο να βγαίνει και πάλι στις τηλεοράσεις, να μιλάει αυτή την φορά υπέρ του Κυριάκου.
Ψάχνει λόγο τηλεοπτικής ύπαρξης. Έχει το σύνδρομο Θώδη.
Αν ο συγκερκιμένος άνθρωπος δεν υπάρχει στο γυαλί, όπως είπα, θα αρχίσει να παραμιλά στα τάμπλετ, στα κινητά, μπορεί να μιλάει ακόμα και στους καθρέφτες των αυτοκινήτων.
Η τηλεόραση έγινε ο καθρέφτης του. Εκεί χτενίζεται, εκεί βάφεται, εκεί υπάρχει.
Ο Μεϊμαράκης δείχνει πιο δυνατός, πιο σίγουρος και είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής του γύρου αυτού.
 
Αν ο Κυριάκος αναθέσει στον Άδωνη την διαφήμιση του στον δεύτερο γύρο, εκτός του ότι είναι σίγουρο ότι θα χάσει τς εκλογές, θα χάσει κα πολύ μεγάλο μέρος της ‘σοβαρής’ εικόνας του.
Και ο Κυριάκος χτίζει με πολύ προσοχή την εικόνα της σοβαρότητας για να μειώνει το έτσι και αλλιώς αυτονόητο γέλιο, το προκύπτον εκ της παρουσίας του.
Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα θα έχουν ενδιαφέρον πολιτικό.
Ευχόμαστε μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου να μάθουμε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και να μην φτάσουμε στον δεύτερο γύρο κι ακόμα να μετράνε.
 

Εν πάση περιπτώση στη Ν.Δ. ακόμε μετράνε.

Και με τις δύο έννοιες.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ