Ως γνωστόν, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που παράγονται φυσικά στο σώμα και λαμβάνονται σε αυξημένη ποσότητα είτε μέσω της διατροφής (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, όσπρια και βότανα), είτε μέσω συμπληρωμάτων, συμβάλλουν καθοριστικά στην καλή υγεία του οργανισμού, προστατεύοντας το σώμα μας από τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της οξείδωσης.

«Σκοτώνουν» τα βακτήρια, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα υγιή κύτταρα και το DNA μας, ενώ μειώνουν την ευαισθησία του οργανισμού μας στη δράση των καρκινικών κυττάρων και των συμπτωμάτων της πρόωρης γήρανσης.

Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται τώρα να ρίξει πέπλο αμφιβολίας πάνω από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, όσον αφορά στη λήψη τους από καρκινοπαθείς.

Διεξήχθη σε πειραματόζωα (ποντίκια) και διαπίστωσε ότι η χορήγηση αντιοξειδωτικών επιτάχυνε τον καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα) σε αυτά.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο ελληνο-κυπριακής καταγωγής Μιχάλης Αγαθοκλέους, με επικεφαλής τον Δρα Σον Μόρισον του Ιατρικού Κέντρου του Νοτιοδυτικού Πανεπιστημίου του Τέξας, δήλωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα φαίνεται να ωφελούνται από τα αντιοξειδωτικά περισσότερο σε σχέση με τα υγιή κύτταρα, με αποτέλεσμα την εξάπλωση των μεταστάσεων.

Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εγείρει πλέον σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο οι καρκινοπαθείς πρέπει να παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα με αντιοξειδωτικά. Από την άλλη, οι υγιείς άνθρωποι χωρίς καρκίνο μπορεί κάλλιστα να ωφεληθούν από τα αντιοξειδωτικά.

Μάλιστα, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι οι καρκινοπαθείς πρέπει να παίρνουν όχι αντιοξειδωτικά, αλλά -αντίθετα- ουσίες που ευνοούν την οξείδωση στον οργανισμό τους. «Θα πρέπει πλέον να εξετάσουμε κατά πόσο η αύξηση του οξειδωτικού στρες μπορεί να εμποδίσει τις μεταστάσεις», δήλωσε ο Μόρισον.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature«.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ