Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα προβιοτικών είναι ικανές να μας κάνουν λιγότερο ντροπαλούς, δρώντας κατά του κοινωνικού άγχους ή της κοινωνικής φοβίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η MailOnline, το κοινωνικό άγχος είναι μία από τις πιο κοινές διαταραχές άγχους και αποτελεί ένα επίμονο αίσθημα φόβου απέναντι σε κοινωνικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, όσοι πάσχουν δηλώνουν ότι φοβούνται καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να συναντήσουν αγνώστους, να μιλήσουν σε ομάδες ανθρώπων, να μιλήσουν στο τηλέφωνο, ή να πάνε για ψώνια.

«Είναι πιθανό τα προβιοτικά (φιλικά βακτήρια), στα τρόφιμα που υπόκεινται σε διαδικασία ζύμωσης, να αλλάζουν ευνοϊκά το περιβάλλον στο έντερο και οι αλλαγές αυτές με τη σειρά τους να επηρεάζουν τη συμπεριφορά που συνδέεται με το κοινωνικό άγχος», τόνισαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το κολέγιο College of William and Mary στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, που διεξήγαγαν την έρευνα.

Ανέλυσαν στοιχεία από 710 ανθρώπους, μέσω ερωτηματολογίων τα οποία είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αξιολογούν την προσωπικότητά τους, αλλά και τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, τις τελευταίες 30 ημέρες. Ανάμεσα σε αυτά τα τρόφιμα συμπεριλαμβάνονταν το γιαούρτι, το ζυμωμένο γάλα σόγιας, λάχανο τουρσί, κάποια είδη μαύρης σοκολάτας και πίκλες. Το ερωτηματολόγιο ρωτούσε ακόμη για τη συχνότητα άσκησης και τη μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τους συμμετέχοντες, έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να ελέγξουν τις υγιείς συνήθειες των εθελοντών.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν περισσότερα τρόφιμα που είχαν υποστεί ζύμωση, εμφάνιζαν λιγότερα συμπτώματα κοινωνικού άγχους, με την επίδραση να είναι μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων με γενετικό κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής κοινωνικού άγχους, όπως μετρήθηκε στην κλίμακα του νευρωτισμού κατά την αξιολόγηση της προσωπικότητας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychiatry Research.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ