Θα έχετε ακούσει τον όρο τρανς λιπαρά αλλά και το πόσο βλαβερά είναι για την υγεία μας. Τι είναι, όμως, ακριβώς, πού βρίσκονται και γιατί είναι τα χειρότερα από όλα τα λιπαρά που υπάρχουν στις τροφές;

Τα τρανς λιπαρά αποτελούν στην ουσία υποπροϊόν της θερμικής κυρίως επεξεργασίας των πολυακόρεστων λιπαρών. Πρόκειται για λίπη δηλαδή που έχουν υποστεί τη βιομηχανική διεργασία της υδρογόνωσης.

Το είδος αυτό λιπαρών είναι φτηνό, βελτιώνει την υφή της τροφής, επιμηκύνει το χρόνο ζωής του προϊόντος, αλλά δεν προσφέρει κανένα απολύτως διατροφικό όφελος στον καταναλωτή. Μάλιστα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: είναι βλαβερά για την υγεία καθώς ανεβάζουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και ελαττώνουν τα επίπεδα της «καλής» (HDL), αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

Πού βρίσκονται; Στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως στα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα διάφορα αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, στις έτοιμες ζύμες, στις τηγανητές πατάτες των fast food κ.α. Για να καταλάβετε ότι ένα τρόφιμο έχει trans λιπαρά, ελέγξτε αν στα συστατικά του αναγράφεται το «μερικώς υδρογονωμένο έλαιο».

Κανονικά θα έπρεπε η κατανάλωση trans λιπαρών να είναι μηδενική, ωστόσο επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να τα αποφύγουμε, το καλύτερο είναι να την περιορίσουμε στο ελάχιστο.

SHARE
loading...
loading...
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.