Παρόμοια επίδραση με τα ναρκωτικά φαίνεται πως έχουν στον εγκέφαλο τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά ή αλλιώς το junk food, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά υποστηρίζουν ότι το junk food είναι τόσο εθιστικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, όσο και οι ουσίες. Κι αυτό διότι, τα κορεσμένα λιπαρά, που εμπεριέχονται κυρίως στα συσκευασμένα προϊόντα, ενισχύουν τη συμπεριφορά αναζήτησης ανταμοιβής, όπως ένας εξαρτημένος αναζητά την αύξηση της δόσης του με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη στα ποντίκια

Οι ερευνητές τάισαν τρεις ομάδες ποντικιών με «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά και με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά.

Η πρώτη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου: διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με ίσες ποσότητες μονοακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών οξέων. Στη δεύτερη ομάδα έδωσαν μόνο μονοακόρεστα λιπαρά, από τα οποία το 50% των θερμίδων προερχόταν από ελαιόλαδο, ενώ στην τρίτη ομάδα χορήγησαν κορεσμένα λιπαρά, με το 50% των θερμίδων να προέρχεται από φοινικέλαιο.

Κατά τ΄ άλλα, τα ποντίκια ακολουθούσαν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής όσον αφορά στην πρόσληψη σακχάρων, πρωτεϊνών, περιεκτικότητας σε λίπος και θερμίδες, ενώ ήταν ελεύθερα να τρώνε όσο πολύ ή λίγο επιθυμούσαν.

Μετά το πέρας των οκτώ εβδομάδων, τα ποντίκια και από τις τρεις ομάδες είχαν πάρει το ίδιο βάρος, μόνο που η συμπεριφορά τους ήταν διαφορετική…

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η λειτουργία της ντοπαμίνης, που είναι υπεύθυνη για το σύστημα κινητοποίησης και ανταμοιβής στον εγκέφαλο,  είχε αμβλυνθεί στην ομάδα που είχε φάει πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Σεσίλ Ράιχορζουκ εξήγησε: «Υποθέτουμε ότι αυτό οδηγεί τον εγκέφαλο να προσπαθεί να αντισταθμίσει ενισχύοντας τη συμπεριφορά αναζήτησης ανταμοιβής. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται πάνω κάτω στα εξαρτημένα άτομα, που με τον καιρό θέλουν να αυξάνουν τη δόση τους για να έχουν την ίδια ικανοποίηση».

Για να καταλήξει: «Επομένως, ένα άτομο που καταναλώνει πολλά κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να αντισταθμίζει τη μειωμένη εμπειρία ανταμοιβής, καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες από τρόφιμα  υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σάκχαρα, για να αποκομίσει το ίδιο επίπεδο ευχαρίστησης και ανταμοιβής».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychopharmacology.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ