To αίσθημα της νίκης με τη γεύση του φαγητού συνέδεσε νέα επιστημονική μελέτη που διεξήγαγε το College of Agriculture and Life Sciences της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα εύρηματά της, το φαγητό τείνει να έχει καλύτερη γεύση για τους νικητές, μιας και η συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου επηρεάζει περισσότερο τη γεύση του, κυρίως όταν η πρώτη αφορά αθλητικά γεγονότα.

Ερευνητές με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή επιστήμης των τροφίμων του Κολεγίου, Ρόμπιν Ντάντο, ανέλυσαν στοιχεία από ένα παιχνίδι χόκεϊ και ανακάλυψαν ότι για τους υποστηρικτές της ομάδας που κέρδιζε, το φαγητό είχε πιο γλυκιά γεύση. Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι ηττημένοι φίλαθλοι οδηγούνταν σε συναισθηματική υπερφαγία, δηλαδή έβρισκαν παρηγοριά στο φαγητό και ιδίως σε ανθυγιεινά τρόφιμα, που προσφέρουν μεγαλύτερη απόλαυση.

«Καθορίσαμε πώς τα συναισθήματα που σχετίζονται με τα αποτελέσματα αγώνων χόκεϊ κολεγίων επηρέαζαν την αντίληψη για τη γλυκιά, αλμυρή, πικρή, ξινή και umami γεύση, καθώς επίσης και για την ηδονική (αρέσει-δεν αρέσει) απόκριση στο πραγματικό φαγητό», εξήγησε ο Ντάντο και συνέχισε:

«Οι συναισθηματικοί χειρισμοί με τη μορφή ευχάριστων ή δυσάρεστων γεγονότων της αντιληπτής, πραγματικής ζωής μπορεί να επηρεάζουν την αντίληψη της γεύσης».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ