Η ελληνική του ονομασία είναι φίγγι. Πρόκειται για ένα φρούτο που ανήκει στην ίδια κατηγορία με το μύρτιλλο και προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική. Αποτελεί πλούσια πηγή  φλαβονοειδών, που θρέφουν τον οργανισμό και τον αποτοξινώνουν, χάρη στην ισχυρή αντιβακτηριακή δράση τους.

Νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι το κράνμπερι καταπολεμά την εξάπλωση του καρκίνου στο παχύ έντερο, μειώνοντας το μέγεθος του όγκου.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τη Δρα Κάθριν Νέτο, ανέπτυξαν ένα μοντέλο σε ποντικούς που μιμείται το είδος του καρκίνου στο παχύ έντερο που συνδέεται με την κολίτιδα.

Εν συνεχεία, τάισαν μερικά από τα ποντίκια με καρκίνο στο παχύ έντερο με τροφή που περιείχε ολόκληρο εκχύλισμα από κράνμπερι –ισοδύναμο με ένα φλιτζάνι χυμό κράνμπερι ημερησίως για τον άνθρωπο- και τα άλλα με κανονική τροφή.

Όπως διαπίστωσαν, οι ποντικοί που κατανάλωσαν την τροφή με κράνμπερι εμφάνισαν περίπου το μισό αριθμό όγκων, συγκριτικά με τους ποντικούς που δεν κατανάλωσαν κράνμπερι.

Επίσης, οι όγκοι των πρώτων ήταν σαφώς μικρότεροι σε σχέση με των δεύτερων.

Τέλος, ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα μείωσε τα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στους ποντικούς.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ