Μπορεί η προσαρμοστικότητα να αποτελεί για κάποιους χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας τους, όμως δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να καλλιεργηθεί. Για να καταφέρει κανείς να μάθει πώς να προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις ή σε ξαφνικές αλλαγές του συνηθισμένου προγράμματος, αρκεί να παρατηρήσει τις συνήθειες των προσαρμοστικών ατόμων και να προσπαθήσει να τις υιοθετήσει. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Δημιουργούν σχέσεις που σημαίνει ότι έχουν γύρω τους ένα δίκτυο ανθρώπων που ανά πάσα στιγμή λειτουργεί υποστηρικτικά τόσο συναισθηματικά όσο και υλικά.

Ξεπερνούν τα τραύματα του παρελθόντος και προχωρούν μπροστά χωρίς να αφήνουν τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσαν να τους καταβάλλουν.

Αποδέχονται τις αποτυχίες καθώς είναι και αυτές μέρος της ζωής και βλέπουν το μέλλον αισιόδοξα σκεπτόμενοι ότι ακόμα και αν τώρα τα πράγματα είναι άσχημα, σύντομα θα γίνουν καλύτερα.

Δεν αντλούν ικανοποίηση αποκλειστικά από έναν ρόλο, δηλαδή δεν θεωρούν ότι όλη τους η ζωή είναι π.χ. η δουλειά τους, (επομένως αν τη χάσουν θα απογοητευτούν) ή ο ρόλος τους ως γονείς (συνεπώς όταν μεγαλώσουν και φύγουν τα παιδιά θα πέσουν σε κατάθλιψη).

Συγχωρούν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους άλλους, αφήνοντας πίσω τους τα προβλήματα και τις στενοχώριες του παρελθόντος.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ