Θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία και για το λόγο αυτό ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση των τρανς λιπαρών οξέων στα τρόφιμα, σε βάθος τριετίας.

Αν και από το 2006 οι βιομηχανίες τροφίμων είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στις συσκευασίες το ποσοστό των τρανς λιπαρών που περιέχουν, το γεγονός αυτό δεν έχει συντελέσει σε μεγάλη μείωση της κατανάλωσής τους.

«Τα μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια (PHOs), η βασική πηγή προέλευσης των τεχνητών τρανς λιπαρών οξέων στη βιομηχανία τροφίμων, δεν θεωρούνται γενικώς ασφαλή ώστε να χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη διατροφή», εξηγεί σε ανακοίνωσή της ο FDA.

Μάλιστα, όπως τονίζει, είχε ζητήσει και το 2013 την κατάργηση των τρανς λιπαρών οξέων.

«Η νέα απόφαση της FDA για αυτή τη σημαντική πηγή τεχνητού λίπους καταδεικνύει τη δέσμευση που έχει αναλάβει η υπηρεσία να προστατεύει την υγεία της καρδιάς όλων των Αμερικανών», σημείωσε ο διευθυντής του Οργανισμού, Στίβεν Όστροφ, και πρόσθεσε: «Το μέτρο αυτό θα μειώσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και θα αποτρέψει χιλιάδες καρδιακές ανακοπές κάθε χρόνο», σημειώνει.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά η κατανάλωση των τρανς λιπαρών να είναι όσο πιο χαμηλή γίνεται.

Τα τρανς λιπαρά οξέα παράγονται με δύο τρόπους: ο ένας είναι φυσικός, καθώς σχηματίζονται στο στομάχι των μηρυκαστικών κατά την επαφή της τροφής με ορισμένα βακτήρια· ο δεύτερος είναι ο βιομηχανικός, με την υδρογόνωση των φυτικών ελαίων, μια διαδικασία που επιτρέπει τη στερεοποίηση του λίπους και διευκολύνει τη χρήση και τη συντήρησή του.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ