Ασυναίσθητα, η πρώτη κίνηση που κάνει κάποιος όταν φάει κάτι καυτερό, όπως μία πιπεριά τσίλι, είναι να πιει αμέσως νερό και μάλιστα παγωμένο, προκειμένου να «σβήσει» τη φωτιά που νιώθει να μαίνεται μέσα στο στόμα του.

Κι όμως, σύμφωνα με την Αμερικανική Χημική Εταιρεία (ACS), η κίνηση αυτή είναι όχι απλά λανθασμένη, αλλά και επικίνδυνη, καθώς μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα αντί να τα εξαλείφει.

Όπως εξηγούν, «η ένωση των μορίων του νερού με την καψαϊκίνη, την ουσία που είναι υπεύθυνη για την καυτερή γεύση ορισμένων τροφίμων, η ένωση των μορίων του νερού με την ουσία που είναι υπεύθυνη για την καυτερή γεύση ορισμένων τροφίμων».

Αντιθέτως, όταν η καψαϊκίνη έρθει σε επαφή με την πρωτεΐνη καζεΐνη που υπάρχει στα γαλακτοκομικά, «εξοντώνεται».

Συνεπώς, οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνουμε γάλα ή να τρώμε γιαούρτι, μετά την κατανάλωση καυτερού τροφίμου, ώστε να μειώσουμε το αίσθημα καύσου.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ