Ονομάζεται Koi Plaa και είναι ένα πικάντικο πιάτο, ιδιαίτερα δημοφιλές στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη και συγκεκριμένα στο Ισαάν Πλατό. Μια φτωχή περιοχή με έντονη ξηρασία, που δεν «βλέπει» θάλασσα και στην οποία κατοικεί το 1/3 του πληθυσμού της χώρας.

Η τοπική αυτή λιχουδιά φτιάχνεται από ωμά, ψιλοκομμένα μικρά ψάρια –που ζουν σε λίμνες-, μαζί με τοπικά βότανα, χυμό λάιμ και… ζωντανά κόκκινα μυρμήγκια. Κι, όμως, η επικινδυνότητα της συνταγής αυτής δεν κρύβεται στα μυρμήγκια, αλλά στο… ωμό ψάρι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, παράσιτα που «ζουν» στα εν λόγω ωμά ψάρια, που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του Koi Plaa, ευθύνονται για την υψηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος στην περιοχή.

Παρά τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, μόλις τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες από τις αρχές να αλλάξουν οι ντόπιοι τις διατροφικές τους συνήθειες και να αρχίσουν να καταναλώνουν το Κoi Ρlaa, αφού πρώτα μαγειρέψουν το ψάρι.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ