Νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Food Microbiology, αποκαλύπτει ποια είναι τα τέσσερα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας και συμβάλλουν στην εξάπλωση των βακτηρίων μεταξύ των τροφίμων.

Αφού μόλυναν διάφορα είδη φρούτων και λαχανικών με βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. coli, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Διατροφής Μέριλιν Έρικσον, διαπίστωσαν ότι τόσο τα μαχαίρια, όσο και οι τρίφτες, οι αποφλοιωτές και τα βουρτσάκια μετέφεραν τα βακτήρια των ήδη μολυσμένων αυτών τροφίμων σε άλλα καθαρά τρόφιμα.

Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι συγκεκριμένα είδη τροφίμων μόλυναν σε διαφορετικό βαθμό τα οικιακά σκεύη. Δηλαδή, οι ντομάτες έτειναν να μολύνουν περισσότερο τα μαχαίρια, συγκριτικά με τις φράουλες.

«Αν και δεν έχουμε απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό, πιστεύουμε ότι άπαξ και ένας παθογόνος οργανισμός εισχωρήσει στο φαγητό είναι δύσκολο να απομακρυνθεί», εξηγεί η Δρ. Έρικσον.

Επισημαίνει μάλιστα ότι τα οικιακά είδη επειδή είναι ικανά να διασπείρουν τα πρέπει να πλένονται καλά και λεπτομερώς, τόσο κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των γευμάτων, όσο και μετά το πέρας αυτής.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ