Γονίδιο – κλειδί που ανοίγει το δρόμο για να δημιουργηθεί… μεταλλαγμένο, μακρύκοκκο ρύζι – θαύμα, με καλύτερη εμφάνιση, υφή και γεύση, ανακάλυψαν ερευνητές. Και φυσικά είναι Κινέζοι!

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, το γονίδιο μπορεί να εισαχθεί στις υπάρχουσες καλλιέργειες, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις τους και να επιτρέψει την ανάπτυξη βελτιωμένων ποικιλιών ρυζιού.

Η ανακάλυψη έγινε από δύο ανεξάρτητες ομάδες μοριακών γενετιστών, που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics».

«Μέχρι σήμερα, είχε αποδειχθεί αδύνατο να βελτιωθεί ταυτόχρονα η απόδοση και η ποιότητα του ρυζιού. Όποτε κέρδιζε το ένα, έχανε το άλλο. Για παράδειγμα, οι Ινδοί πέτυχαν να αναπτύξουν καλύτερο ρύζι της ποικιλίας μπασμάτι, αλλά με μειωμένη απόδοση κατά 14% των καλλιεργειών του», επισημαίνει η γενετίστρια Σούζαν ΜακΚάουτς του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Όμως, χάρη στη νέα κινεζική ανακάλυψη φαίνεται πως μπορεί επιτέλους να βελτιωθεί ποιοτικά το ρύζι, χωρίς να θυσιαστεί η αποδοτικότητα των καλλιεργειών του.

Σημειώνεται ότι το ρύζι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ασία, όπου περισσότερο από το 76% της κατανάλωσης θερμίδων προέρχεται από το συγκεκριμένο αυτό τρόφιμο.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ