Αν μετά το φαγητό νιώθετε το στομάχι σας να διαμαρτύρεται, το φαγητό να σας ανεβαίνει προς τα πάνω και γενικά να έχετε καούρες και φούσκωμα, πιθανόν ο υπεύθυνος να ακούει στο όνομα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνηθέστερη νόσο του πεπτικού συστήματος, η οποία προκαλείται όταν ο οισοφαγικός σφιγκτήρας ανοίγει πολύ συχνά ή δεν κλείνει όσο σφιχτά πρέπει, αφήνοντας τα οξέα του στομάχου να ανέβουν προς τον οισοφάγο δημιουργώντας την αίσθηση καύσου.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι σημαντικό να θεραπευθεί για να μην προκαλέσει επιπλέον προβλήματα ωστόσο μπορεί κανείς να ακολουθήσει ορισμένες συμβουλές για σωστή πρόληψη και για να μην επιβαρύνει το στομάχι του.

  1. Αποφύγετε τη γρήγορη κατάποση, την κατανάλωση πικάντικων τροφών ή φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά και το κάπνισμα καθώς συμπεριλαμβάνονται στις αιτίες της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
  2. Μην πέφτετε για ύπνο πριν χωνέψετε γιατί η καούρα θα επιδεινωθεί.
  3. Τις περιόδους που το στομάχι σας είναι πιο ευαίσθητο αποφύγετε την έντονη άσκηση και προτιμήστε έναν χαλαρό περίπατο.
  4. Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό για να διευκολύνετε την πέψη και να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα.
  5. Επιλέξτε ελαφριές τροφές με χαμηλά λιπαρά.
  6. Αν τα συμπτώματα επιμένουν για πάνω από 3 ημέρες, επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο.
SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ