Η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας -υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέως στο αίμα-, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Musculoskeletal Disorders.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής την υποψήφια διδάκτωρ Τάνια Φλιν, ανέλυσαν αρχικά στοιχεία από 2.051 Νεοζηλανδούς με κλινικά επιβεβαιωμένη ουρική αρθρίτιδα.

Ανακάλυψαν ότι η ντομάτα επιδρά αρνητικά στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα. Ανάλογη επίδραση έχουν τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, το αλκοόλ και τα σακχαρούχα ροφήματα.

Όπως διαπίστωσαν λοιπόν, το 71% ανέφερε ότι είχε μια ή περισσότερες τροφές που πυροδοτούσαν τη νόσο, με τις ντομάτες να συμπεριλαμβάνονται στο 20% αυτών των περιστατικών.

Είναι δηλαδή η τέταρτη πιο συχνά αναφερθείσα τέτοια τροφή, μετά τα θαλασσινά, το αλκοόλ και το κόκκινο κρέας.

Εν συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν 12.720 συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια τριών μακροχρόνιων αμερικανικών ερευνών.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με έξαρση της νόσου.

Η Δρ. Φλιν τονίζει ότι «Ναι μεν η αποφυγή της ντομάτας μπορεί να είναι βοηθητική για εκείνους που παρουσίασαν κρίση ουρικής αρθρίτιδας μετά την κατανάλωσή της, ωστόσο η αποτελεσματικότερη λύση για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ