Mέχρι πρότινος, γνωρίζαμε ότι η μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην εμφάνιση ανοχής στα εν λόγω φάρμακα.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, ακόμη κι όταν κάποιος ταξιδεύει συχνά μπορεί να γίνει ευαίσθητος στην ανοχή κατά των αντιβιοτικών.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Umea της Σουηδίας, με επικεφαλής τον Δρα Άντερς Γιόχανσον, ανέλυσαν στοιχεία από Σουηδούς φοιτητές που συμμετείχαν σε προγράμματα ανταλλαγής, φοιτώντας στην Ινδία και στην Κεντρική Αφρική.

Όπως διαπίστωσαν, οι εν λόγω φοιτητές επέστρεψαν στη χώρα, εμφανίζοντας αυξημένη ποικιλία γονιδίων με αντίσταση στα αντιβιοτικά στο μικροβίωμα του εντέρου, παρά το γεγονός ότι κανένας τους δεν είχε λάβει αντιβιοτικά πριν ή κατά τη διάρκειά του ταξιδιού.

«Η αύξηση των ανθεκτικών γονιδίων θα μπορούσε να έχει προέλθει από πέψη τροφών που περιείχαν ανθεκτικά βακτήρια ή από μολυσμένο νερό», εξήγησαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ