Εάν είστε από τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τα πολλά καρυκεύματα και τις σάλτσες πικάντικες, τότε κάνετε περισσότερο καλό στον εαυτό σας απ’ ό,τι νομίζατε.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Massey της Νέας Ζηλανδίας, ο διατροφολόγος Ντέιβιντ Πόποβιτς ισχυρίζεται, ότι οι καυτερές σάλτσες που περιέχουν καψαϊκίνη (ενεργό συστατικό των πιπεριών τσίλι) προωθούν υψηλότερη μετατροπή των κυττάρων στον οργανισμό, κάτι που εξηγεί γιατί το να καταναλώνει κάποιος καυτερά φαγητά, συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου και επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου, προστατεύοντάς μας από την εμφάνισή του.

Ο κ. Popovich αποδίδει τα οφέλη στην καψαϊκίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινογενετικές επιδράσεις που εμφανίζονται σε πολλαπλές εργαστηριακές μελέτες. Μια εξ αυτών, μάλιστα, έδειξε 14% μειωμένο κίνδυνο θανάτου στο μισό εκατομμύριο Κινέζων που έτρωγαν πικάντικα φαγητά 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Στις δικές του μελέτες, ο Popovich είδε ότι τα καρκινικά κύτταρα συρρικνώνονταν σημαντικά με την καψαϊκίνη.

Θα πρέπει ωστόσο στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως δεν είναι πάντα η πιο καυτερή σάλτσα και η πιο υγιεινή, αν και οι πιο καυτερές πιπεριές περιέχουν περισσότερη καψαϊκίνη, και πως όταν υπάρχουν και λίγα λιπαράστη σάλτσα, τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα. Ο λόγος είναι ότι η καψαϊκίνη είναιλιποδιαλυτή, που σημαίνει ότι είναι πιο υγιεινή –και νόστιμη- όταν συνδυάζεται με ένα κομμάτι π.χ. χοιρινού.

Σημειώνουμε πως στην Ελλάδα υπάρχει πολύ καλή παραγωγή από το «μεσογειακό τσίλι» ή αλλιώς μπουκοβο. Αξίζει να το βάλουμε στη διατροφή μας

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ