Τα ευεργετικά οφέλη του καφέ στην καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού επιβεβαιώνονται για ακόμη μία φορά, μέσω μιας νέας επιστημονικής μελέτης με ελληνική υπογραφή.

Ο Δρ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος και οι συνεργάτες του στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας υποστηρίζουν ότι τα άτομα που πίνουν καφέ έχουν τις μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, συγκριτικά με εκείνους που δεν προτιμούν το ρόφημα αυτό.

Για την έρευνά τους, ανέλυσαν στοιχεία από 1.300 άνδρες και γυναίκες, το 2001 και το 2002, που ήταν 18 ετών και άνω, από την περιοχή της Αθήνας, οι οποίοι απάντησαν σε διατροφικό ερωτηματολόγιο, που περιείχε και ερωτήσεις για τη συχνότητα κατανάλωσης καφέ.

Ως «περιστασιακή» ορίστηκε η κατανάλωση λιγότερων από 1,5 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα, ενώ άνω των 1,5 φλιτζανιών ως «συνήθης».

Οι 816 συμμετέχοντες χαρακτηρίστηκαν «περιστασιακοί» καταναλωτές καφέ, οι 385 «συνήθεις», ενώ 239 δεν έπιναν καφέ.

Παράλληλα, τους υπέβαλαν σε αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου να εκτιμήσουν τα επίπεδα των πρωτεϊνικών δεικτών της φλεγμονής, ενώ αξιολόγησαν επίσης τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών, δείκτης της ικανότητας του σώματος να εξουδετερώνει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Όπως διαπίστωσαν, επανεξετάζοντας τους συμμετέχοντες δέκα χρόνια μετά, οι 191 είχαν εκδηλώσει διαβήτη, δηλαδή το 13% των ανδρών και το 12% των γυναικών.

Από την άλλη, οι «συνήθεις» καταναλωτές καφέ είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη σε σχέση με τους μη καταναλωτές.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η σχέση του καφέ με τον διαβήτη εξηγείται από τα επίπεδα του αμυλοειδούς ορού, δείκτης φλεγμονής στο αίμα. Δηλαδή, όσο υψηλότερη η κατανάλωση καφέ, τόσο χαμηλότερα τα επίπεδα του αμυλοειδούς.

«Το οξειδωτικό στρες έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την δυσλειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος, ενώ τα αντιοξειδωτικά αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Άρα τα αντιοξειδωτικά του καφέ μπορεί να είναι ωφέλιμα, αν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου τους», υπογράμμισε ο Δρ. Παναγιωτάκος.

Η ελληνική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Clinical Nutrition.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ