Μειωμένο προσδόκιμο ζωής, με κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό ή έμφραγμα, ακόμη και να πεθάνουν, έχουν όσοι άνθρωποι κατοικούν κοντά σε κεντρικούς δρόμους με έντονη κυκλοφορία οχημάτων, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής, του King’s College και του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν 8,6 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας, συσχετίζοντας το ιατρικό ιστορικό τους με τα επίπεδα θορύβου (ντεσιμπέλ) λόγω του κυκλοφοριακού.

Όπως διαπίστωσαν, υπήρχαν 4% περισσότεροι θάνατοι μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν σε περιοχές όπου τη μέρα ο μέσος θόρυβος του δρόμου ξεπερνούσε τα 60 ντεσιμπέλ, σε σχέση με όσους ζούσαν σε σημεία με θόρυβο κάτω των 55 ντεσιμπέλ.

Οι θάνατοι αυτοί προήλθαν κυρίως λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, εξαιτίας της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, των διαταραχών του ύπνου και της πρόκλησης άγχους από τον συνεχή θόρυβο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καθημερινή έκθεση σε πάνω από 55 ντεσιμπέλ θορύβου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ