Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας διαπίστωσαν μέσα από μια ερευνά τους ότι όσοι κάνουν ποδήλατο έχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη εστίασε σε περισσότερους από 50.000 άνδρες και γυναίκες στην Δανία, 50-65 ετών, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για πέντε χρόνια.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη ενώ όσο περισσότερο αφιέρωναν τον χρόνο τους στην ποδηλασία τόσο αυτός ο κίνδυνος μειωνόταν. Επιπλέον, όσοι είχαν αρχίσει να κάνουν ποδήλατο σε τακτική βάση είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με όσους δεν έκαναν ποτέ ποδήλατο.

Οι ερευνητές εξέτασαν και άλλες παραμέτρους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα όπως περίμετρο μέσης, διατροφή, αλκοόλ, κάπνισμα και άλλες μορφές άθλησης.

«Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι όσοι άρχισαν να κάνουν ποδήλατο είχαν μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη δεδομένου ότι επρόκειτο για άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας. Αυτό δείχνει ότι ακόμα και σε ώριμη ηλικία δεν είναι αργά να ασχοληθεί κανείς με την ποδηλασία και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης μιας χρόνιας νόσου» υπογραμμίζει ο Δρ Ρασμουσσεν, επικεφαλής του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας.

 


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ