Τα ξεροψημένα φαγητά με την εκδήλωση καρκίνου συνέδεσε νέα έκθεση της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων (Food Standards Agency) της Βρετανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεσή της, στο ξεροψημένο ψωμί, τις ξεροψημένες πατάτες και άλλες τροφές που έχουν μαγειρευτεί περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε ενυπάρχει το αρκυλαμίδιο. Μια διαπιστωμένα καρκινογόνος χημική ουσία που εκ φύσεως παράγεται στα αμυλούχα τρόφιμα κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο και την βιομηχανική επεξεργασία σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι απαραίτητο να μαγειρεύονται οι πατάτες έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα και ότι το ψωμί πρέπει να θερμαίνεται στο πιο ανοικτόχρωμο δυνατό χρώμα», σημειώνει ο επιστημονικός σύμβουλος της υπηρεσίας και καθηγητής Οικολογίας στο Κέντρο Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, Δρ. Γκάι Μ. Πόπι.

Συνιστά μάλιστα «να μην πάψει ο κόσμος να καταναλώνει αυτά τα τρόφιμα, αλλά όταν τα τηγανίζει ή τα ψήνει σπίτι, να φροντίζει να διακόπτει το μαγείρεμα όσο το δυνατόν νωρίτερα, διότι το παραγόμενο ακρυλαμίδιο ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ