Για ακόμη μία φορά, η επιστημονική κοινότητα καταδεικνύει την καθοριστική σημασία που έχει για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και την καλή υγεία η μεσογειακή διατροφή.

Οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή με τακτική κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα ισπανική έρευνα.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Μιγκουέλ Μαρτίνεθ-Γκονθάλεθ του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, στην Παμπλόνα συνέκριναν δύο εκδοχές της μεσογειακής διατροφής, μία με πολύ ελαιόλαδο και μία με πολλούς ξηρούς καρπούς.

Οι συμμετέχουσες, περίπου 4.300 γυναίκες με μέση ηλικία 67 ετών, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Μία που κατανάλωνε ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου την εβδομάδα και μία ομάδα που έτρωγε 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως. Μία τρίτη ομάδα ελέγχου ακολουθούσε μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Στη διάρκεια πέντε ετών υπήρξαν 35 διαγνωσμένες περιπτώσεις καρκίνου των μαστών. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας με το ελαιόλαδο είχαν κατά μέσο όρο 68% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, σε σχέση με όσες έτρωγαν χαμηλά λιπαρά. Οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, δεν εμφάνισαν κάποια αξιοσημείωτη μείωση του σχετικού κινδύνου.

Πάντως, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερη έρευνα με περισσότερα περιστατικά καρκίνου. Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Σημειώνεται ότι παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ