Νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να μας κάνει να ξεχάσουμε κι αυτά που ήδη ξέραμε, όσον αφορά στον τρόπο που τηγανίζουμε.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του πανεπιστημίου Ντε Μπονφόρντ στο Λέσεστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοχημείας Μάρτιν Γκρούτεβελτ, υποστηρίζουν ότι το βούτυρο είναι πιο υγιεινό στο τηγάνισμα συγκριτικά με τα φυτικά έλαια, που απελευθερώνουν τοξικές χημικές ουσίες, τις αλδεΰδες, που θεωρούνται καρκινογόνες και έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα και άνοια.

Το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο αποδείχτηκαν τα πιο επικίνδυνα έλαια, ξεπερνώντας σε τοξικότητα το ζεσταμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας.

Μάλιστα, το δεύτερο που πολλοί από εμάς θεωρούν αθώο, αποδείχθηκε τελικά ότι συγκεντρώνει αρκετά μεγάλες ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών σε σχέση με το βούτυρο, το λαρδί και το λάδι καρύδας. Το τελευταίο, το οποίο δεν είναι ευρέως δημοφιλές στη χώρα μας, είναι και το πιο υγιεινό από όλα.

Όπως σημειώνει ο Δρ. Γκρούτεβελτ: «Για δεκαετίες οι αρχές μας προειδοποιούσαν για το πόσο κακό ήταν το βούτυρο και το λαρδί. Όμως βρήκαμε ότι το βούτυρο είναι πολύ καλό στο τηγάνισμα και το ίδιο ισχύει και για το λαρδί».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ