Σχεδόν δύο μήνες μετά την απόφαση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να προχωρήσει σε σταδιακή απαγόρευση των τρανς λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, νέα καναδική επιστημονική έρευνα καταδεικνύει την επικινδυνότητά τους για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ράσελ ντε Σούζα, υποστηρίζουν ότι τα λίπη τρανς ή τρανς λιπαρά οξέα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και για πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, κάτι ανάλογο δεν φαίνεται να συμβαίνει με τα κορεσμένα λίπη.

Όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, η κατανάλωση μιας λογικής ποσότητας κορεσμένων λιπών στην καθημερινή διατροφή δεν συνιστά κίνδυνο για την υγεία.

Οι σημερινές συστάσεις των ειδικών είναι τα κορεσμένα λίπη να περιορίζονται σε κάτω από 10% και τα λίπη τρανς σε κάτω από 1% της καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων (ενέργειας), ώστε να μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Τα κορεσμένα λίπη προέρχονται κυρίως από ζωικά προϊόντα όπως το βούτυρο, o κρόκος του αυγού, το τυρί, το αγελαδινό γάλα, το κόκκινο κρέας, ο σολομός, καθώς και μερικά φυτικά προϊόντα όπως η σοκολάτα.

Από την άλλη, τα λίπη τρανς -που ανήκουν στα ακόρεστα λίπη- παράγονται με βιομηχανικό τρόπο (υδρογόνωση ελαίων) από φυτικά έλαια για χρήση σε προϊόντα όπως η μαργαρίνη, τα σνακ, μεταξύ άλλων.

Η έρευνα

Στην προσπάθειά τους να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση ανάμεσα στα τρανς και στα κορεσμένα λιπαρά, οι ερευνητές προχώρησαν σε μια εκτεταμένη αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) δεκάδων έως τώρα ερευνών πάνω στη σχέση αυτών των λιπών και στην υγεία των ενηλίκων. Οι έρευνες αυτές, που διήρκεσαν επτά έως δέκα έτη, αφορούσαν πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους συνολικά.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν κάποια ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπών και στην αυξημένη καρδιαγγειακή ή άλλης αιτιολογίας θνησιμότητα. Επίσης, δεν βρήκαν στοιχεία ότι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη κάνει το αντίθετο, δηλαδή μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Για την περίπτωση των εν λόγω λιπαρών, επεσήμαναν πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα αν και σε ποιο βαθμό επιβαρύνουν αρνητικά την υγεία.

Όμως, όπως ανέφεραν, η κατάσταση είναι ξεκάθαρη στην περίπτωση των βιομηχανικών τρανς λιπαρών οξέων, καθώς η κατανάλωσή τους σχετίζεται με μια μέση αύξηση κατά 34% του κινδύνου για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, κατά 28% αύξηση του κινδύνου για θάνατο ειδικότερα από στεφανιαία νόσο της καρδιάς και κατά 21% αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν πέραν αμφιβολίας τη σχέση ανάμεσα στα τρανς λίπη και στον διαβήτη τύπου 2, όπως επίσης δεν βρήκαν ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στα τρανς λίπη και στον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.

«Εδώ και χρόνια η συμβουλή προς όλους είναι να κόψουν τα λίπη. Τα τρανς λίπη δεν έχουν κανένα όφελος για την υγεία και συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για καρδιακή νόσο, όμως η περίπτωση των κορεσμένων λιπών είναι λιγότερο σαφής», δήλωσε ο ντε Σούζα και ξεκαθάρισε ότι δεν συνίσταται αύξηση στην κατανάλωση κορεσμένων λιπών, καθώς δεν φαίνεται ότι κάτι τέτοιο θα ωφελούσε την υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ