Νέα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση χυμών φρούτων φέρνει στο φως πρόσφατη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, όσοι καταναλώνουν χυμούς από εσπεριδοειδή διατρέχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος, την επιθετικότερη μορφή του καρκίνου του δέρματος.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν και του Νοσοκομείου του Ρόουντ Άιλαντ, με επικεφαλής τον Δρ. Άμπραρ Κουρέσι, αφού ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερα από 100.000 άτομα για πάνω από 25 χρόνια, συνεκτιμώντας παράγοντες, όπως η συνολική έκθεση στον ήλιο και το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι κατανάλωναν τακτικά χυμό πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, σε σχέση με εκείνους που απέφευγαν τους εν λόγω χυμούς.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που έπιναν χυμό πορτοκαλιού μια φορά την ημέρα είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης μελανώματος, συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Παρομοίως, όσοι έτρωγαν γκρέιπφρουτ τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν 41% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος, έναντι αυτών που δεν έτρωγαν καθόλου.

Αυτό συμβαίνει διότι τα εσπεριδοειδή περιέχουν συγκεκριμένα φωτοενεργά συστατικά, τις ψωραλίνες και τις φουροκουμαρίνες, που κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο.

Ο Δρ. Κουρέσι υπογραμμίζει: «Αλλά ακόμα κι αν τα εσπεριδοειδή κάνουν ορισμένα άτομα πιο επιρρεπή στα ηλιακά εγκαύματα, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να τα αποφεύγουμε. Τα φρούτα δεν μπορούν να κάνουν κακό, αν δεν υπάρχει παράλληλα και υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Το μήνυμα λοιπόν της μελέτης είναι η προστασία του δέρματος, με τα κατάλληλα προϊόντα και η παραμονή σε σκιερό μέρος τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ