Μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν τα άτομα που γυμνάζονται αλλά και κοιμούνται επαρκώς, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Νέας Υόρκης «Langone» που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για το εγκεφαλικό στο Λος Άντζελες.

Οι ερευνητές του αφού ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 300.000 άτομα, διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμoύνταν 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με άτομα που κοιμούνταν περισσότερο ή λιγότερο.

Μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου είχαν όσοι κοιμούνταν περισσότερο από 8 ώρες (146%), ενώ αυξημένο κίνδυνο είχαν επίσης και όσοι κοιμούνταν λιγότερες από 7 ώρες (22%).

Εκτός από τις ώρες ύπνου σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα εγκεφαλικού παίζει και η γυμναστική. Σύμφωνα με την έρευνα όσοι γυμνάζονταν τακτικά, ακολουθώντας 30 με 60 λεπτά έντονης άσκησης, 3 με 6 φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερο από 1,2% πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με την πιθανότητα της τάξης του 3,1% που είχαν όσοι δεν γυμνάζονταν.

Συμπερασματικά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός καλού ύπνου και τακτικής σωματικής άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου να υποστεί κανείς εγκεφαλικό επεισόδιο.

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ