Η συχνή κατανάλωση πατάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της κατανάλωσης πατάτας στην εγκυμοσύνη, βάσει στοιχείων που είχαν συλλέξει για σχεδόν 1.600 γυναίκες που είχαν πάρει μέρος σε εθνική μελέτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη κύησης για κάθε γυναίκα που κατανάλωνε 2 με 4 μερίδες πατάτες την εβδομάδα αυξανόταν κατά 27%, και κατά 50% για 5 ή περισσότερες μερίδες.

Παράλληλα υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος μειώνεται αν οι δύο μερίδες πατάτες αντικατασταθούν από άλλα λαχανικά ή δημητριακά ολικής άλεσης.

Μπορεί οι πατάτες να είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και κάλιο, ωστόσο περιέχουν μεγάλη ποσότητα απλών υδατανθράκων που σημαίνει ότι συντελούν σε απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Αυτό ενδέχεται βαθμιαία να οδηγήσει σε εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η εμφάνιση διαβήτη κύησης ενέχει κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο καθώς συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό, με επιπλοκές, με αναπνευστικά προβλήματα του νεογνού και εμφάνιση παχυσαρκίας αργότερα.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ