Νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιοφυσικής «Biophysical Journal«, αποκαλύπτει τις αντικαρκινικές ιδιότητες που περιέχει το δηλητήριο που βγαίνει από το κεντρί μιας βραζιλιάνικης σφήκας.

Ο λόγος για την επιθετική σφήκα Polybia paulista, η οποία ενδημεί στα νοτιοανατολικά της χώρας κι όταν τσιμπάει, απελευθερώνει την τοξίνη ΜΡ1, που βοηθά το έντομο είτε να σκοτώνει τη λεία του, είτε να αμύνεται αποτελεσματικά.

Όπως διαπίστωσαν Βραζιλιάνοι και Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζοάο Ρουγκιέρο Νέτο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η εν λόγω τοξίνη σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να κάνει ζημιά στα γειτονικά υγιή κύτταρα.

Πάντως, τα πειράματά τους βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, με τους ερευνητές να δηλώνουν ότι χρειάζεται περισσότερο μελέτη για να διασφαλισθεί ότι η εν λόγω δραστική ουσία είναι ασφαλής για τους ανθρώπους.

Ωστόσο, αισιοδοξούν ότι μελλοντικά μπορεί να καταλήξουν σε μια νέα κατηγορία αντικαρκινικών φαρμάκων, που θα ενταχθούν στο ευρύτερο «οπλοστάσιο» κατά του καρκίνου.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ