Εσείς γνωρίζετε τη μωβ πατάτα;

Μια ποικιλία πατάτας που χαρακτηρίζεται από το έντονο μαβί χρώμα της και περιέχει έως και δέκα φορές πιο πολλά αντιοξειδωτικά, τις λεγόμενες ανθοκυανίνες, συγκριτικά με τις λευκές πατάτες.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, οι μωβ πατάτες συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, χάρη σε ουσίες τους –ανθοκυανίνες, χλωρογενικό οξύ, ανθεκτικό άμυλο- που βοηθούν στην εξουδετέρωση βλαστικών, καρκινικών κυττάρων, περιορίζοντας την εξάπλωση της νόσου.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρα Ζαϊράμ Βαναμαλά, διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ψητής μωβ πατάτας καταστέλλει την εξάπλωση των βλαστικών κυττάρων καρκίνου στο παχύ έντερο, διεξάγοντας πειράματα σε ποντίκια.

«Πρόκειται για ένα λαχανικό που θα μπορούσε εν δυνάμει να χρησιμοποιηθεί στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου», τόνισε ο Δρ. Βαναμαλά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Journal of Nutritional Biochemistry’’.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ