Αυξημένος είναι ο κίνδυνος μολύνσεων από σαλμονέλα, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών που συντελούνται στον πλανήτη, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του University of Maryland συσχέτισαν τις μολύνσεις από σαλμονέλα με τις κλιματικές συνθήκες, διαπιστώνοντας ότι η αυξημένη ζέστη και η υγρασία, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων, εκτινάσσουν στα ύψη τις μολύνσεις από τη συγκεκριμένη πάθηση, κυρίως σε παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ, όπως το Μέρυλαντ.

Αναλύοντας μετεωρολογικά στοιχεία 30ετίας, περιβαλλοντολόγοι, μικροβιολόγοι, επιστήμονες ειδικοί στα Συστήματα του Γήινου Περιβάλλοντος και αξιωματούχοι από το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής του Μέρυλαντ (DHMH) παρατήρησαν ότι η άνοδος κατά μια μονάδα της ζέστης και της βροχόπτωσης συνδέεται με αύξηση του κινδύνου σαλμονέλωσης κατά 4,1 και 5,6 αντίστοιχα!

«Καθώς ετοιμαζόμαστε για το μέλλον, θα πρέπει να το λάβουμε αυτό υπ’ όψιν», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Περιβαλλοντικής Υγείας του Μέρυλαντ, Δρ. Αμίρ Σαπκότα, καλώντας ιατρούς και αρχές να προετοιμασθούν για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι η σαλμονέλα είναι ένα γένος παθογόνων ραβδόμορφων κινητών  βακτηρίων, που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στα έντερα και το στομάχι. Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται σαλμονέλλωση και προκαλούνται, όταν το μικρόβιο διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και δημιουργήσει φλεγμονή, με να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα. Η ασθένεια αυτή, προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Environment International.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ